Komár jako biologická zbraň či nová verze Tolstého románu. Vtipy o válce jsou pro Ukrajince terapií

Horizont ČT24: Vtipy o válce jsou pro Ukrajince terapií (zdroj: ČT24)

Ukrajinci se už přes sto šedesát dní brání plnohodnotné ruské pozemní invazi. Strach a vyčerpání z konfliktu jim pomáhá zmírnit smysl pro humor. Vydařené žerty publikují běžní lidé, politici i seriózní média. Zpravodajská agentura Ukrinform dříve dokonce vedla speciální rubriku válečných vtipů. Terčem humoru se stává cokoli od nešikovných ruských vojáků až po šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Vojenské lodě, vojáci v pozoru i sám Putin o víkendu usilovali o dokonale působivou námořní přehlídku. Efekt ale pokazil nečekaný záškodník v podobě komára, který si šéfa Kremlu večer vyhlédl a začal ho vytrvale obtěžovat.

Jen málokterý komár zřejmě Ukrajincům způsobil tolik radosti a vyvolal tolik vtipů. „Použití biologických zbraní bylo úspěšné. Na Putina zaútočili ukrajinští bojoví komáři,“ vtipkovali i komentátoři z běloruského projektu Něchta.

Z ruské konspirační teorie, že Kyjev mění zvířata na biologické zbraně, si Ukrajinci utahovali už mnohokrát. Natáčeli se s čápy, kachnami a jinými druhy a označovali je za smrtonosná díla armády.

„Pamatuj! Nejsi slepice, ale biologická zbraň. Bojový úkol zní: poletíš do Ruska a nad Kremlem sneseš dobře mířené vejce. Nebude to vejce… ale jaderná bomba. Hodně štěstí, seržantko Halyno Blanko!“ promlouval aktér jednoho z takových videí ke slepici. „Roberto, leť. Na Moskvu. Zabít Putina. Sláva Ukrajině!“ zněla další instrukce pro roháče.

Vtipkují i vojáci na frontě

Vtipy na ruskou adresu se začaly objevovat, sotva se Ukrajinci vzpamatovali z šoku prvních dnů ruské invaze. Čím déle se protahovala, tím víc se snažili občas uvolnit a smát.

Humorná videa už posílají dokonce i vojáci nasazení na frontě. V jednom z nich opakuje mluvící kaktus populární výrok ukrajinských obránců Hadího ostrova posílajících do patřičných mezí ruskou válečnou loď. Ve výsledku se smějí vojáci i kaktus.

A význam smíchu si uvědomují i politici. Od prezidenta Volodymyra Zelenského, přes jeho bezpečnostního poradce Oleksije Arestovyče, až po regionálního guvernéra Vitalije Kima. Jeho rodný Mykolajiv každý den čelí ostřelování. Kim ale nedávno utrousil, že Rusům docházejí kvalitní střely a na město budou brzy shazovat jen balalajky.

„Vtipy jsou strategicky důležité. Když se posmívám, snažím se ukázat, že se ruská armáda také skládá jen z běžných lidí, kteří dělají chyby,“ vysvětluje vtipkování Kim. Ukrajinci už v žertu třeba také přejmenovali slavné dílo Lva Tolstého na Speciální operaci a mír.

Ruští baviči se tématu vyhýbají

Naopak Rusové tak otevřeně vtipkovat nesmí. Popisovat dění na Ukrajině jako válku je zakázané a za očerňování armády jim hrozí vězení. Média proto úzkostlivě citují jen strohé projevy mluvčího ministerstva obrany Igora Konašenkova.

Televizní baviči se ožehavému tématu radši vyhýbají. „Ty programy jsou spíš zábavné typu: tady písnička, tady vtipy, ale netýká se to války. O tom oni nežertují. Je tam snaha vytěsnit to někam pryč,“ potvrzuje Karel Svoboda z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Rusko se tak ale nechtěně připravuje o zbraň, která dovede znemožnit i nejděsivější nepřátelské tanky. A kterou zvládne efektivně používat každý Ukrajinec se smyslem pro humor.