EU pošle Ukrajině miliardu na zajištění chodu státu. Ministři také schválili euro v Chorvatsku

Evropská unie pošle Ukrajině první miliardu eur (24,6 miliard korun) z celkových devíti miliard slíbených v rámci okamžité pomoci válkou stižené zemi. Odsouhlasili to v úterý ministři financí členských zemí. Dlouhodobá půjčka má financovat základní chod státu. Podle českého ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) zajistí finance například fungování kritické infrastruktury. Šéfové evropských ekonomik také schválili zavedení eura v Chorvatsku, které se tak od ledna 2023 stane dvacátou zemí Unie používající společnou měnu.

Evropský blok od únorového začátku ruské invaze poskytl Kyjevu 1,2 miliardy eur, které slouží k pokrytí nákladů vzniklých v důsledku agrese Moskvy. Ukrajinská vláda požádala o další pomoc, když podle ekonomů jen na každodenní provoz státu potřebuje až pět miliard eur měsíčně.

„Pokračování materiální a finanční pomoci není naše možnost, ale povinnost,“ komentoval schválení miliardové půjčky Stanjura, který v rámci počínajícího českého předsednictví vede své první zasedání s kolegy.

Peníze, které půjdou na Ukrajinu hned po podpisu memoranda mezi oběma stranami, jsou součástí balíku pomoci přislíbené vedle EU dalšími zeměmi včetně Spojených států, ale také soukromými dárci. Unie chce v jeho rámci poskytnout dalších osm miliard eur, členské země se však zatím neshodly na jejich uvolnění.

Chorvatsko vymění kuny za eura

Současné chorvatské platidlo kuna se podle úterního rozhodnutí ministrů smění za euro v kurzu 7,5345 ku jedné. Evropská komise na začátku června konstatovala, že Záhřeb splnil všechna čtyři kritéria, která Brusel při vyhodnocování připravenosti na přijetí společné měny posuzuje. Týkají se stavu veřejných financí, úrokových sazeb, cenové stability a směnného kurzu. Zavedení eura v Chorvatsku poté odsouhlasili lídři členských zemí a v úterý ministři schválili poslední potřebné dokumenty, včetně směnného kurzu.

„Přijetí eura není závod, ale zodpovědné politické rozhodnutí,“ uvedl po jednání Stanjura, který blahopřál svému chorvatskému kolegovi Zdravkovi Maričovi.

Chorvatsko se už od září chystá začít uvádět ceny v dosavadních kunách i v eurech. Oběma měnami půjde platit do půlnoci 14. ledna 2023, poté už zůstane jen ta evropská. Od příštího roku zůstane Česko jednou z posledních sedmi unijních zemí, které si ponechávají vlastní měnu.