Fiala: Harrisová podpořila český postoj k Ukrajině a Rusku. Nabídla také pomoc

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v rozhovoru s premiérem Petrem Fialou (ODS) podpořila postoj České republiky k rusko-ukrajinskému konfliktu a nabídla konkrétní pomoc se zvládáním dopadů války na Česko. Fiala v pondělí o telefonátu s Harrisovou informoval na Twitteru. O jakou pomoc se jedná, neupřesnil.

„Vážím si podpory, kterou (Harrisová, pozn. red.) vyjádřila České republice za naši pomoc a podporu Ukrajině a našemu postupu vůči Rusku,“ napsal Fiala. Harrisová ho ujistila, že USA a celé NATO jsou odhodlány bránit každý decimetr půdy členských států Severoatlantické aliance, uvedl. „Mluvili jsme také o dalších možnostech pomoci statečným Ukrajincům, na kterých se mohou naše země společně podílet,“ dodal.

Premiér se s Harrisovou shodl na tom, že vztahy Česka a USA jsou na výborné úrovni a obě země jsou připravené je nadále rozvíjet, napsal.

Spojené státy i Evropská unie po ruském vpádu na Ukrajinu uvalily na zemi sankce, které dopadají na její ekonomiku a představitele režimu vedeného prezidentem Vladimirem Putinem. Na Ukrajinu proudí humanitární pomoc, USA i evropské země dodávají ukrajinské armádě zbraně i munici. Česká republika zatím poskytla napadené zemi vojenský materiál za 725 milionů korun a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v neděli uvedla, že další plánované dodávky budou za podobnou částku.

Před válkou z Ukrajiny uprchlo podle tamních úřadů již víc než 2,5 milionu lidí, do Česka od začátku ruské invaze zatím přicestovalo podle odhadů 220 tisíců Ukrajinců. Americký Kongres v minulém týdnu schválil balík podpory ve výši 13,6 miliardy dolarů (asi 307 miliard korun) na humanitární, vojenskou a ekonomickou pomoc Ukrajině i spojencům USA v Evropě.