Policie zvažuje, jestli bude trestat použití symbolu Z v souvislosti s válkou na Ukrajině

Zprávy v 16: Policie zvažuje trestání použití symbolu Z (zdroj: ČT24)

Policie ve spolupráci se státními zástupci zvažuje, jestli a případně jak bude trestat použití symbolu „Z“ v souvislosti s válkou na Ukrajině. Písmeno z latinské abecedy označuje tanky a další ruskou techniku, které Vladimir Putin poslal na Ukrajinu, a i když v azbuce neexistuje, stal se z něj propagandistický symbol všech, kteří podporují Putinovu okupaci. Naposledy takto invazi veřejně podpořil ruský gymnasta Ivan Kuliak.

„Pokud je symbol Z zneužíván k podpoře invaze na Ukrajinu, může jít o schvalování vedení útočné války, tedy zločinu proti míru. V úvahu tedy připadá kvalifikace dle §405 trestního zákoníku, konkrétně popírání, schvalování, zpochybňování nebo ospravedlňování zločinů proti lidskosti nebo válečných zločinů nebo zločinů proti míru,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

V Rusku mnozí lidé začali dávat najevo podporu ruským silám na Ukrajině pomocí písmena „Z“, které umisťují například na své automobily, domy nebo i oblečení. Symbol odkazuje na skutečnost, že právě písmeno Z je vyobrazeno na tancích a další vojenské technice nasazené na Ukrajině. V ruském veřejném prostoru se objevuje jako protiváha hesla „nět vojně“ („ne válce“), které používají ruští odpůrci invaze na Ukrajinu.

O původu a vzniku symbolu se vedou spekulace, avšak obecně nejuznávanější varianta se přiklání k tomu, že symbol pochází z ruského „За победу“ (za pobedu), tedy „za vítězství“ - myšleno vítězství ruských sil. Další varianty vycházejí ze Z jako Zapad, tedy Západ, což ale příliš nedává logiku vzhledem k tomu, že Rusko je dlouhodobě viděno naopak jako symbol Východu.