TÉMA

Symbol Z

Policie kvůli vlajce se symbolem Z na akci KSČM obvinila jednoho člověka ze schvalování genocidia

Kriminalisté stíhají jednoho člověka kvůli vlajce se symbolem Z vyvěšené na loňské akci nymburských komunistů. Případ vyšetřují pro podezření z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. České televizi to řekl Štěpán Brunclík z nymburského státního zastupitelství. V případě prokázání viny hrozí pachateli až tři roky vězení.
26. 1. 2024|

Válka na Ukrajině ruskou společnost rozděluje, lidé se ale bojí Putinovu režimu oponovat

Ve čtvrtek to budou dva týdny, co Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a rozpoutalo na jeho území agresivní válku. Západ s ním v odvetě přerušuje obchodní styky a ruská společnost je v názorech na konflikt rozdělená. Státní propaganda se ji snaží informačně izolovat, oponenti režimu Vladimira Putina se navíc bojí kvůli nové ruské legislativě situaci na Ukrajině vůbec komentovat.
9. 3. 2022|

Policie zvažuje, jestli bude trestat použití symbolu Z v souvislosti s válkou na Ukrajině

Policie ve spolupráci se státními zástupci zvažuje, jestli a případně jak bude trestat použití symbolu „Z“ v souvislosti s válkou na Ukrajině. Písmeno z latinské abecedy označuje tanky a další ruskou techniku, které Vladimir Putin poslal na Ukrajinu, a i když v azbuce neexistuje, stal se z něj propagandistický symbol všech, kteří podporují Putinovu okupaci. Naposledy takto invazi veřejně podpořil ruský gymnasta Ivan Kuliak.
8. 3. 2022|