Laboratoře v sobotu odhalily téměř třináct tisíc nakažených, klesá počet testů i incidenční číslo

V Česku denní počet nově potvrzených případů koronaviru klesl v mezitýdenním srovnání pátý den v řadě. Laboratoře jich v sobotu odhalily 10 953, což je asi o třináct tisíc méně než před týdnem. Zároveň je to nejméně za sobotu od poloviny ledna. Podezření na opakované nákazy evidují statistiky 1816, minulou sobotu jich byly téměř čtyři tisíce. Klesá i incidenční číslo, na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 1506 nově nakažených. V nemocnicích bylo v sobotu s koronavirem 3484 lidí, asi o čtyři sta méně než v pátek, v těžkém stavu je 238 pacientů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Epidemiolog Maďar uvedl, že respirátory bychom někde mohli odkládat v polovině března.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

V posledních dnech také klesá zájem o testování a očkování. Testů laboratoře v sobotu provedly téměř 44 tisíc, o 35 tisíc méně než před týdnem. Podíl pozitivních u všech typů testů v mezitýdenním srovnání klesl, oproti pátku ale mírně stoupl.

Naočkovat se první víkendový den nechalo 2744 lidí, minulou sobotu to byl zhruba dvojnásobek. Většinou si lidé přišli pro posilující dávky, první dávku si v sobotu nechala píchnout jen necelá stovka lidí.

Nižší zájem o vakcínu může nyní souviset i se zrušením povinnosti prokazovat se při využívání služeb a vstupu na hromadné akce certifikátem o očkování nebo o prodělaném covidu-19. Tato povinnost neplatí od čtvrtka.

Chystá se další rozvolňování

Další rozvolnění přijde v následujícím týdnu, plošné povinné testování ve firmách a ve školách skončí 18. února. Z metodického pokynu hlavní hygieničky vyplývá, že od 19. února nebude už po rizikovém kontaktu povinná žádná karanténa.

Za potvrzenou nákazu se bude považovat pozitivní PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem u osoby, která má zároveň příznaky. Zároveň se izolace po nákaze koronavirem prodlouží z pěti na sedm dní. Ministerstvo zdravotnictví tak podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba předpokládá, že se covid-19 postupně stane jedním z běžných onemocnění.

V současné době se nákaza nejrychleji šíří v okrese Rychnov nad Kněžnou, kde na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden 2069 nakažených. Z krajů na tom nejhůře zůstává Jihomoravský kraj s incidencí 1807, naopak relativně nejpříznivější situace je nadále v Karlovarském kraji, kde činí incidenční číslo 1126. K sobotě kleslo opět ve všech krajích.

Nákaza ohrožuje především nenaočkované starší lidi

Vysoké počty nakažených v posledních týdnech způsobuje varianta omikron. Je výrazně nakažlivější než předchozí typy koronaviru, průběh covidu-19 je ale podle dosavadních zkušeností méně závažný.

Počet hospitalizovaných přesto začal mírně růst, protože se nákaza podle epidemiologů přesouvá mezi starší lidi a ohrožuje z nich zejména nenaočkované. V sobotu vyžadovalo nemocniční péči téměř tři a půl tisíce nakažených, asi o tři sta víc než před týdnem. Oproti pátku ale jejich počet zhruba o čtyři sta klesl.

Od začátku epidemie v březnu 2020 odhalily laboratoře v Česku téměř 3,4 milionu případů koronaviru, zemřelých s potvrzenou nákazou eviduje ministerstvo 37 820. Počet úmrtí začal v únoru mírně stoupat. Zatímco v lednu bylo zemřelých v průměru 33 denně, v únoru je to zatím 45.

Maďar: Respirátory bychom mohli začít odkládat od poloviny března

„Pokud se bude naplňovat predikce, která existuje, a nedojde na ten nejhorší scénář, jehož pravděpodobnost je možná deset procent, někde bychom mohli začít opouštět respirátory, postupně, ne všude najednou, někdy v polovině března,“ řekl děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity, který je šéfem epidemiologické skupiny poradního orgánu ministerstva, Národního institutu pro zvládání pandemie, Rastislav Maďar v Otázkách Václava Moravce.

Podle Maďara dostupnost očkování a účinné léčby covidu-19 umožní návrat téměř do normálu. Bude podle něj odpovědnost spíš individuální. „Už nás to staví do pozice, kdy budeme zvládat s respirátory a s určitými opatřeními hromadné akce,“ uvedl.

Viroložka Ruth Tachezy varovala před tím, že by se po odeznění vlny omikronu z neproočkovaných komunit mohla začít znovu šířit nebezpečnější předchozí varianta koronaviru delta.