Epidemie dál klesá, v pátek přibylo 12 386 případů covidu

Události ČT: Koronavirus v Česku (11. prosince 2021) (zdroj: ČT24)

V pátek testy v Česku potvrdily 12 386 případů nákazy novým typem koronaviru. Bylo to zhruba o 5300 případů méně než před týdnem a zároveň nejnižší počet v pracovním dni od poloviny listopadu. Sedmidenní incidence poprvé po třech týdnech klesla pod 900 případů na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích bylo v pátek 6222 pacientů s covidem, v mezitýdenním srovnání přibližně o 800 méně.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Denní nárůsty počtu nakažených klesají v mezitýdenním srovnání devátým dnem v řadě. Od začátku týdne testy prokázaly celkem 77 837 případů, zatímco za pět pracovních dní předchozího týdne to bylo 97 tisíc případů.

Týdenní incidence v Česku klesla na 889 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Nejhorší epidemická situace je ve Zlínském kraji a na Vysočině, kde je incidenční číslo stále vyšší než tisíc. Naopak nejlépe je na tom Karlovarský kraj se 419 nově potvrzenými případy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Z okresů je na tom nejhůře Uherskohradišťsko s týdenní incidencí těsně pod 1200 případy na 100 tisíc lidí. Následují okresy Vyškov a Žďár nad Sázavou s incidenčním číslem vyšším než 1100. Na opačném konci žebříčku je Sokolovsko s Chebskem.

Lehce se snižuje zátěž nemocnic

Mírně klesá také zátěž nemocnic. V pátek bylo hospitalizovaných 6222 lidí s covidem, z toho 1067 v těžkém stavu. Oproti stejnému dni předchozího týdne klesl počet covidových pacientů o 804, byl nejnižší za téměř dva poslední týdny.

Laboratoře v Česku za pátek vyhodnotily podle průběžných údajů přes 100 tisíc vzorků. Bylo to zhruba o 25 tisíc méně než před týdnem, ale údaj za tento pátek s největší pravděpodobností ještě vzroste.

Pozitivní výsledek mělo 30,7 procenta lidí, kteří se nechali otestovat s příznaky nemoci. V pátek o týden dříve to bylo 34,4 procenta. U nejčastějších preventivních testů bylo pozitivních necelých šest procent vzorků, což je mírný pokles proti minulému týdnu. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, klesl podíl pozitivních z 13,3 na 12,1 procenta.

Nemoc se méně šíří

Mírně klesá také reprodukční číslo, udávající, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden nemocný. Aktuálně má hodnotu 0,83, zatímco o den dříve to bylo 0,86. Pod hodnotou jedna, která je rozhraním mezi zrychlováním a zpomalováním šíření nákazy, se reprodukční číslo drží devátým dnem v řadě.

Od začátku epidemie loni v březnu se novým koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo více než 2,3 milionu lidí. Přibližně 86 procent z nich se již uzdravilo, naopak 34 377 lidí s prokázaným covidem zemřelo. Za prosinec zatím přibylo do statistik téměř 1100 úmrtí, v průměru 108 za den. Je to více než v listopadu, kdy na každý den připadalo 81 případů úmrtí.

Zdravotníci v Česku v pátek aplikovali 94 732 dávek očkování, které by mělo zabránit těžkému průběhu nemoci. Od začátku vakcinace bylo lidem podáno 14,3 milionu dávek. Ukončené očkování má v Česku zhruba 6,5 milionu lidí.