Očkujte se i v těhotenství, radí odborníci. U nastávajících matek se setkávají s těžkým průběhem

Události: Odborníci doporučují vakcínu proti covidu-19 těhotným (zdroj: ČT24)

Odborníci doporučují očkování i těhotným. Lékaři totiž začínají mluvit o tom, že se u nich v této covidové vlně častěji setkávají s těžkým průběhem nemoci. Na překážku vakcinaci pak podle nich není ani období, kdy žena kojí.

„Situace je o něco horší, než jsme viděli na jaře tohoto roku. Měli jsme několik velmi závažných průběhů. Protože byly (nastávající matky) už ve třetím trimestru těhotenství, bylo nutné ukončit graviditu císařským řezem a pokračovat plicní ventilací,“ přiblížil vedoucí lékař oddělení gynekologie a těhotných Fakultní nemocnice Hradec Králové Marian Kacerovský.

O podobné případy, kdy ženy potřebují intenzivní péči, se starají i v pražské Všeobecné fakultní nemocnici. „Jsou velmi závažné hlavně u neočkovaných těhotných žen. Zejména ve druhé polovině těhotenství. Tyto případy jsou zaneseny častými komplikacemi, ve smyslu předčasného porodu či častějších císařských řezů,“ uvedl vedoucí lékař perinatologického centra 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice Antonín Pařízek.

Vakcinologická i gynekologická společnost doporučují očkování v jakékoliv fázi těhotenství. „Očkování nemá vůbec žádné vedlejší účinky na matku ani dítě. Nebyly pozorovány potraty, nebyly pozorovány vrozené vývojové vady,“ ubezpečil Pařízek.