Komunisté nechtějí prodlužovat nouzový stav. Hrozí kolaps, varují členové vlády

Širší vedení KSČM nepodporuje další prodloužení nouzového stavu. Postoj stranických špiček byl na zasedání výkonného výboru jednoznačný, vláda podle nich může opatření proti koronaviru vyhlásit i bez nouzového stavu. Premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) před neprodloužením varují.

„KSČM nebude podporovat prodloužení nouzového stavu. Vláda nebyla schopna od října loňského roku připravit věci tak, aby nouzový stav nepotřebovala. Jednotlivá omezení, která jsou, může řešit podle zákona o ochraně veřejného zdraví,“ konstatoval po jednání předseda KSČM Vojtěch Filip.

Nákupy například ochranných pomůcek řeší zákon, který momentálně leží v Senátu, doplnil. Vláda ještě musí vyřešit situaci vojáků, policistů či hasičů. „Vyhověli jsme vládě častokrát. Tentokrát, pokud bude trvat na prodloužení nouzového stavu, si musí najít někoho jiného,“ říká Filip a trvá na tom, že komunisté měli na vládu racionální požadavky, které ale Babišův kabinet nesplnil. Jde kupříkladu o otevření prvních stupňů základních škol.

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček už před jednáním avizoval, že širšímu vedení doporučí, aby prodloužení nouzového stavu nepodpořilo. Opatření jsou podle zástupce KSČM v Ústředním krizovém štábu zbytečná a k ničemu nevedou.

„Rozhodnutí výkonného výboru je doporučením poslaneckému klubu, ten se bude v úterý doporučením podrobně zabývat. Ale nemyslím si, že v takovéto situaci by některý z poslanců nebo poslankyň KSČM doporučení výkonného výboru nerespektoval,“ řekl v pátečních Událostech, komentářích předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Podle poslance Jiřího Dolejše lze bez nouzového stavu zařídit i další nasazení vojáků v nemocnicích, kvůli kterému v minulosti KSČM žádost vlády podpořila. Týká se to podle něj i dalších opatření, která kabinet nouzovým stavem zaštiťuje.

Konec nouzového stavu přinese kolaps zdravotnictví, varuje Babiš

Vláda hnutí ANO a ČSSD musí hledat hlasy pro prodloužení nouzového stavu u opozice. Podle poslance TOP 09 Vlastimila Válka by bylo možné počítat s jeho souhlasem za předpokladu, že by ho ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přesvědčil, že prodloužení nouzového stavu využije ke zlepšení epidemické situace. Předseda lidovců Marian Jurečka by souhlas podmínil vyššími kompenzacemi podnikatelům. ODS, lidovci a TOP 09 budou o postoji k nouzovému stavu debatovat v pondělí.

„Je těžké podporovat vládu v okamžiku, kdy nerespektuje například žádost o otevření alespoň prvního stupně základních škol,“ řekl místopředseda strany a předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Doplnil, že ačkoliv ho kroky vlády mrzí, cítí jako správné pomoci lidem a zdravotnickému personálu. 

Události, komentáře: Vláda v nouzi (zdroj: ČT24)

Babiš před pátečním odletem do Maďarska řekl, že neprodloužení nouzového stavu by znamenalo totální kolaps zdravotního systému, nekontrolované šíření pandemie i nárůst úmrtnosti. „Neumím si to představit, že by někdo si vzal na zodpovědnost, aby neprodloužil nouzový stav,“ prohlásil předseda vlády.

Nouzový stav považuje za potřebný kvůli nasazení vojáků a dobrovolníků ve zdravotnictví. Odvolává se například na situaci v chebské nemocnici, která je kriticky přetížená.

„Neprodloužit nouzový stav znamená hazard se zdravím a lidskými životy všech, bez ohledu na sympatie či antipatie k vládě nebo opozici. Jsem připraven jednat o konkrétních opatřeních, ale handlovat hlasy za rušení opatření je nedůstojné,“ zdůraznil na Twitteru rovněž ministr vnitra Hamáček.

Blatný vybízí ke zvážení situace. „Kdyby se neprodloužil, znamenalo by to stáhnout vojáky z nemocnic, vrátit přístroje do státních rezerv včetně ventilátorů, nebylo by možné nastavovat plošná opatření. S největší pravděpodobností by to vedlo k tomu, že by se epidemie vymkla kontrole,“ upozorňuje.

„Teď není čas na silácké řeči, teď je to opravdu o tom, že ten vývoj není dobrý,“ řekl poslanec Jan Řehounek (ANO) s tím, že věří, že podporu na prodloužení nouzového stavu se najít podaří.

Bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Adam Vojtěch (za ANO) si dle svých slov nedokáže představit, že se nouzový stav neprodlouží. Upozorňuje na rozsudek soudu z jara loňského roku, který stanovuje, že opatření, jako například omezení pohybu, musí vláda vyhlašovat podle krizového zákona, nikoliv podle zákona o ochraně veřejného zdraví, jak navrhuje šéf komunistů. „To, co říkal předseda Filip, bohužel není pravda,“ varuje Vojtěch.

Dodává, že tuzemské nemocnice jsou vytížené už nyní: „Nejsme ve fázi, kdy bychom měli vyprázdněné nemocnice. Jakékoliv navýšení by znamenalo obrovský problém.“

Žádost o další prodloužení nouzového stavu v souvislosti s epidemií koronaviru by měla vláda projednat v pondělí. Poslanci by měli hlasovat ve čtvrtek. Půjde o šestou vládní žádost o prodloužení nouzového stavu při nynější vlně epidemie. Pokud ve sněmovně neuspěje, nouzový stav, na který se opatření vztahují, skončí v neděli 14. února.

Jednání o toleranci budou pokračovat

Komunisté na páteční schůzi nedošli k závěru v diskusi o toleranci vlády ANO a ČSSD a nehlasovali, jednání proto bude pokračovat. V případě krachu jednání by mohlo začít rozhodovací řízení, s nímž počítá dohoda o toleranci mezi komunisty a hnutím ANO.

O toleranční dohodě jednají zástupci obou stran v posledních týdnech. Předseda KSČM Filip ve středu řekl, že se lídři obou stran shodli na sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV) a Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP). Shoda je podle něj i na pětitýdenní dovolené. Filip avizoval, že bude následovat další jednání.

Středeční schůzka se týkala i ministerstva obrany, které v prosinci při schvalování rozpočtu přišlo v souladu s požadavky KSČM o deset miliard korun. Kabinet slíbil peníze ministerstvu vrátit na začátku ledna, nakonec obraně převedl zpět polovinu koncem měsíce a o dalších pěti miliardách chce rozhodnout později. Komunisté s navrácením peněz nesouhlasí, určeny by podle nich neměly být na investice, ale na výdaje související s covidem-19.