Komunisté nejspíše odmítnou, aby vláda prodloužila nouzový stav. Nesplnila sliby z minula, zlobí se Filip

Vláda zřejmě nezíská hlasy komunistů při další žádosti o prodloužení nouzového stavu. Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že strana nevidí pro jeho trvání po 14. únoru důvod a zlobí se, že vláda nesplnila to, co komunistům slíbila při předchozím prodloužení. Naopak vicepremiér a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) by považoval ukončení nouzového stavu v polovině měsíce za katastrofu.

Vojtěch Filip se s Janem Hamáčkem a premiérem Andrejem Babišem (ANO) sešel, aby jednali o podmínkách tolerance vlády komunistickou stranou, zabývali se i případnou další žádostí vlády o delší trvání nouzového stavu. Zatím je vyhlášen do 14. února, a aby jej mohla vláda prodloužit, musela by s tím souhlasit Poslanecká sněmovna, kde vláda nemá většinu.

Od komunistů potřebné hlasy zřejmě nezíská. „Pan Filip nás informoval, že nemá zatím hlasy KSČM na podporu prodloužení nouzového stavu. Očekávám, že se bude ještě jednat, budeme ještě jednat i s dalšími politickými stranami,“ uvedl po jednání Jan Hamáček. Zdůraznil, že neprodloužení nouzového stavu by považoval za katastrofu a „víceméně recept na kolaps zdravotnictví“.

Když naposledy, ve druhé polovině ledna, chtěla vláda prodloužit nouzový stav, sehnala ve sněmovně většinu díky komunistické straně, ta však měla podmínky. Chtěla, aby se do škol mohlo vrátit více žáků a aby bylo občanům umožněno navštívit zimní střediska. Vojtěch Filip míní, že i když to slíbil, dosud kabinet nepřijal žádná opatření, která by umožnila komunistické požadavky splnit.

„Setrval jsem na stanovisku, které bude projednávat výkonný výbor v pátek, s tím, že dostatečně dopředu oznamuji předsedovi a místopředsedovi vlády, že ten náš souhlas nemohou v příštím týdnu, pokud se na tom shodne náš výkonný výbor, očekávat,“ uvedl Filip. 

Podle předsedy se KSČM nechystá předložit vládě další požadavky. „Bez toho, abychom viděli realizaci uzavřených dohod, nemáme žádný důvod, abychom předkládali nové požadavky a věřili tomu, že budou splněny,“ poznamenal.

Zda vláda najde při předpokládaném hlasování o prodloužení nouzového stavu podporu jinde, není zatím jasné. Opoziční Anticovid tým, ve kterém jsou zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09, bude o postoji stran k nouzovému stavu jednat v pondělí, avizoval jeho člen Vít Kaňkovský (KDU-ČSL). Vlastimil Válek (TOP 09) připustil, že si dovede představit, že by prodloužení nouzového stavu podpořil. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) by ho ale musel přesvědčit, že prodloužení nouzového stavu dokáže využít ke zlepšení epidemické situace.

Komunistická strana umožnila vznik koaliční vlády ANO a ČSSD. S její pomocí přežil kabinet opoziční pokusy o vyslovení nedůvěry a prosadil dosavadní státní rozpočty. KSČM bude v pátek rozhodovat, zda bude vládu podporovat až do říjnových voleb. Sílí hlasy, aby strana podporu ukončila. Mírně kritický byl vůči kabinetu například místopředseda komunistů Stanislav Grospič, další místopředsedkyně Kateřina Konečná v úterním Interview ČT24 jasně řekla, že je pro ukončení toleranční dohody.