Vláda neplní své závazky vůči KSČM. Nechová se férově, řekl Grospič

Vedení komunistické strany se bude příští týden zabývat tím, za jakých podmínek může tolerovat současnou vládu. Podle názoru místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče není jednání vlády ani premiéra Andreje Babiše (ANO) férové a komunisté si ho nenechají líbit. KSČM o tom v sobotu informovala na Twitteru. Grospičovi vadí přístup vlády k podmínkám, jejichž splnění komunisté požadovali výměnou za podporu státního rozpočtu a prodloužení nouzového stavu.

Komunisté chtěli výměnou za pomoc při schválení státního rozpočtu na letošní rok, aby vláda snížila rozpočet ministerstva obrany. Kabinet tak učinil, polovinu z odebraných deseti miliard ministři tento týden obraně vrátili a dalších pět miliard hodlají ještě vrátit.

Komunisté u ministrů neuspěli ani s požadavkem na větší otevření škol a umožnění provozu zimních středisek i ubytovacích služeb, které nyní kvůli vládním protikoronavirovým restrikcím nefungují. Strana tím podmínila svou podporu prodloužení nouzového stavu do 14. února.

Grospič: KSČM by si jednání vlády neměla nechat líbit

O otevření skiareálů ale vláda tento týden ani nehlasovala, naopak některá protiepidemická opatření ještě zpřísnila. Jednání vlády ani premiéra není podle Grospiče férové a nejvyšší stranické orgány KSČM se tím budou zabývat. „Buď Andrej Babiš napraví to, co napáchal, nebo už nebudeme nadále tolerovat jeho excesy, které nejsou ve prospěch občanů ČR,“ uvedl Grospič na Twitteru.

V reakcích členů strany podle Grospiče převažuje názor, že by si jednání vlády neměla KSČM nechat líbit. „To je i můj názor a myslím si, že i v těchto intencích bude postupovat kolegium strany i výkonný výbor strany,“ řekl v pátek. Stranické kolegium KSČM se sejde v úterý, ústřední výbor strany v pátek. Příští týden má s premiérem jednat předseda KSČM Vojtěch Filip.

Komunisté umožnili vznik současné vlády výměnou za splnění sedmi podmínek, z nichž téměř všechny byly podle Grospiče splněné. Jako příklad uvedl navýšení důchodů či zvýšení příspěvku obcím na výstavbu bytů.

„Kdyby nebylo tlaku komunistické strany a těchto požadavků, tak by nikdy Babišova pravicová vláda tyto sociální věci nerealizovala,“ řekl Grospič. Jedinou ze sedmi podmínek, která nebyla splněna, je pětitýdenní zákonná dovolená pro zaměstnance, o požadavku na ústavní ochranu vod se podle Grospiče nyní jedná.