Od čtvrtka budou moci otevřít restaurace či dosud zavřené obchody, zruší se zákaz nočního vycházení

Události: Od čtvrtka Česko přejde na 3. stupeň PES (zdroj: ČT24)

Vláda jednomyslně rozhodla o uvolnění protiepidemických opatření, země se ve čtvrtek přesune ze čtvrtého do třetího stupně rizika. S omezeními se budou moci otevřít obchody, služby i restaurace, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Bude zrušeno omezení vycházení, znovu se bude moci prodávat i v neděli. Uvedl, že nedělí se naplnila podmínka sedmi dní země v jednom pásmu rizika. Odklad o čtyři dny podle Blatného budou moci podnikatelé využít k přípravě pro otevření. Školy se do třetího stupně přesunou v pondělí 7. prosince.

On-line přenos

Šíření koronaviru - listopad

  • 22:37

    Šéf Světové zdravotnické organizace varoval před situací v Brazílii a Mexiku, které se v poslední době potýkají s rychlým šířením koronaviru. Tedros Adhanom Ghebreyesus představitele obou zemí vyzval, aby současný stav brali "velmi vážně".

  • 22:23

    Při lyžování se koronavirus pravděpodobně příliš nešíří, uvedl krizový expert Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan. Obavy však vyvolává přesun lidí do lyžařských areálů a zpět v prostředcích hromadné dopravy a shlukování rekreantů.

  • 21:49

    Vědci a lékaři v Singapuru zkoumají případ dítěte, které se v listopadu narodilo s protilátkami na covid-19, ale nemělo pozitivní test na koronavirus. Jejich cílem je pochopit dopad této nemoci na těhotné ženy a jejich děti. Bádání má objasnit, zda je možné, aby se nenarozené dítě nakazilo od matky koronavirem či od ní získalo protilátky.

Stravovací zařízení budou moci být od čtvrtka v provozu od 06:00 do 22:00. Obsluhovat bude možné jen usazené hosty, u jednoho stolu budou moci sedět nejvýše čtyři lidé. Podniky budou smět naplnit kapacitu na 50 procent. Doposud mohly restaurace občerstvení prodávat jen přes výdejní okénka, a to maximálně do 23:00. Pro veřejnost se z nařízení vlády v boji proti koronaviru musely uzavřít 14. října.

Ve čtvrtek budou moci otevřít všechny obchody a nákupní centra.  Bude platit omezení 15 metrů čtverečních plochy na zákazníka. Zkoušené oděvy ani obuv nebudou muset být 24 hodin v izolaci, pro všechny obchodníky se také zruší dosavadní nedělní zákaz prodeje. V nákupních centrech se budou moci otevřít stravovací zóny, restaurace v nich ale budou smět vydávat jídlo přes okénko pouze s sebou. Zůstanou uzavřené dětské koutky. 

Konání venkovních trhů vláda nedoporučuje, ale také je nezakazuje. Rozhodnutí nechává na magistrátech a obecních úřadech. Pro vánoční trhy budou platit stejná pravidla jako pro farmářské trhy, tedy mezery mezi stánky čtyři metry. Na místě nebude povolena konzumace jídla a nápojů.

Také všechny služby budou moci obnovit provoz ve čtvrtek. Otevřít se budou smět kadeřnictví, kosmetické či masážní salony, fungovat bude moci znovu pedikúra a manikúra. Provoz smějí obnovit také tatérská a piercingová studia. Otevření se týká také fotografických služeb.

Personál bude muset používat roušku či respirátor. Vláda nenařídila dvojitou ochranu obličeje, tedy současné zakrytí nosu a úst spolu s použitím štítu. Ve službách také bude platit omezení jeden klient na 15 metrů čtverečních provozní plochy, děti do 15 let by se neměly do počtu zákazníků započítávat. Lidé budou muset zároveň dodržovat dvoumetrové odstupy, a to i v čekárnách. Zákazníci budou povinni mít roušku či respirátor, pokud to služba dovoluje. Budou si ji moci sundat například na fotografování.

Od čtvrtka také skončí noční zákaz vycházení, který je nyní mezi jedenáctou večerní a pátou ranní. Venku by se také mohlo obecně scházet až 50 lidí místo současných šesti, skončit by měl i zákaz konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech, naopak povinnost nosit roušky ve všech vnitřních prostorech a ve vybraných veřejných místech zůstane. Opatření budou dál platná pro celou zemi.

Ve fitness centrech budou moci probíhat lekce za účasti devíti klientů a instruktora. Všichni ve vnitřních prostorech při trénincích a zápasech budou muset mít roušky. To neplatí jen pro profesionální sportovce, kteří jsou pravidelně testováni.

Částečně se rozvolní kultura. Galerie a muzea budu moci otevřít z jedné čtvrtiny své kapacity. Otevřít by se mohly některé památky, musí je ale navštěvovat skupiny maximálně do deseti lidí. Otevřít mohou knihovny a to tak, aby jedna osoba měla k dispozici 15 metrů čtverečních plochy a aby lidé mezi sebou dodržovali dvoumetrové rozestupy. Ve stejném režimu by se měla otevřít i knihkupectví.

Pro divadla a kina se ale nic nemění, tam by diváci mohli přijít do hlediště nebo do kinosálu až s přestupem země do druhého stupně. Divadla mohou zkoušet a svá představení přenášet.

Počty lidí na bohoslužbách se budou od čtvrtka řídit velikostí kostela, i v jejich případě má platit pravidlo jedné osoby na 15 metrů čtverečních plochy.

Ve školách se rozvolnění projeví se zpožděním. Do třetího stupně opatření by měly přejít od pondělí 7. prosince, uvedlo ministerstvo školství na Twitteru.

Všechny kraje nejsou ve třetím stupni PES

Bodové skóre systému PES, od kterého se odvíjí plán rozvolňování, se pro jednotlivé kraje značně liší. Nejlépe je na tom se 42 body Praha, která se drží při dolním okraji prostředního z pěti pohotovostních stupňů. Šest krajů má index PES 57 bodů, což odpovídá celostátní hodnotě. V Karlovarském kraji je index o dva body vyšší a Olomoucký a Pardubický kraj dosahují 62 bodů. Zbylé čtyři kraje mají 67 bodů. Hranicí pro sestoupení ze čtvrtého do třetího pohotovostního stupně je 60 bodů.

V sobotu přibylo v Česku 2667 potvrzených případů covidu, o 524 méně než o týden dřív. Je to také nejnižší hodnota za první víkendový den od 3. října, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Za neděli do 18:00 přibylo v Česku 708 laboratorně potvrzených případů nemoci covid-19, o 190 méně než minulou neděli za stejnou dobu. Laboratoře ale také provedly méně testů. Tuto sobotu jich udělaly 11 700, o týden dřív přibližně 14 600. Pozitivních bylo 22,8 procenta vzorků.

Od začátku epidemie se v Česku prokazatelně infikovalo 519 357 lidí, z toho přes 180 tisíc od začátku listopadu. V současnosti je nemocných 68 769.

  • Bodový index protiepidemického systému PES se denně vypočítává podle vývoje podílu pozitivních testů za dva týdny, reprodukčního čísla, počtu nakažených na 100 000 obyvatel a 100 000 seniorů za 14 dní. 
  • Pokud se vypočítané číslo rizikového skóre dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny. Poté změnu vyhodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví a navrhne vládě opatření zmírnit, nebo zpřísnit.
  • Zdroj: ČTK

Denní nárůsty počtu nově prokázaných případů postupně klesají. V prvním listopadovém týdnu opakovaně přesáhly deset tisíc, přičemž maximem bylo 15 725 případů 4. listopadu. Politici i odborníci ale v minulých dnech mluvili o tom, že epidemie nebrzdí tak rychle, jak se očekávalo.

Nejvíce nyní epidemie covidu-19 zasahuje Havlíčkobrodsko, kde za uplynulých sedm dní zaznamenali 708 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Na Svitavsku zdravotníci zaznamenali v posledním týdnu 441 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nad 390 nakažených na 100 tisíc obyvatel za sedm dní evidují statistici na Kutnohorsku, Chrudimsku a Opavsku.

U většiny nakažených má onemocnění mírný průběh. Počet lidí hospitalizovaných s novým koronavirem v sobotu klesl na 4565, zatímco v pátek jich bylo 5087. Mezidenní pokles o více než 520 případů je nejvýraznější za poslední týden.

Od začátku epidemie zemřelo s covidem 8102 lidí. Od začátku listopadu zemřelo přes 4500 lidí s prokázaným koronavirem. I nárůst počtu zemřelých ale zpomaluje.

Průzkum: Otevření škol má podporu, kratší otevírací doby rozdělují

Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro ČT mezi respodenty převládá názor, že vláda v koronavirové krizi dělá některé věci dobře, ale některé se jí nedaří. Přes 80 procent tázaných podporuje aktuální rozvolnění ve školách, z toho polovina kategoricky.

Z momentálně platných restrikcí má největší podporu omezení kontaktu maximálně na šest lidí a limitovaný počet zákazníků v obchodech. S oběma souhlasí přibližně tři z pěti dotázaných, pětina rozhodně.

Nejvíce společnost polarizují noční zákaz vycházení a kratší prodejní doba v obchodech – mají vysoký podíl kategorických zastánců i odpůrců, zhruba čtvrtinu.

S částečným uzavřením škol rozhodně souhlasí 11 procent dotázaných, spíše pak souhlasí 27 procent oslovených. Stálé omezení maloobchodního prodeje a služeb podporuje pouze 16 procent respondentů, jen čtyři procenta rozhodně. Naopak kategoricky s ním nesouhlasí 45 procent tázaných.