Očkování proti covidu-19 bude pro všechny občany zdarma. Blatný vyzývá k široké účasti

Devadesátka ČT24: Ministr Blatný o přípravách očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Vakcína proti nemoci covid-19 bude hrazena ze zdravotního pojištění pro všechny občany a distribuovat by ji měli hlavně praktici. V Devadesátce ČT24 to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO). Původně se počítalo s bezplatnou vakcinací jen u vybraných složek obyvatel.

„Záměrem je, aby všichni, kdo budou očkováni touto vakcínou, byli očkování ‚zdarma‘, respektive ze zdravotního pojištění,“ uvádí ministr Blatný s tím, že vakcína nebude povinná. Současně už nyní vybízí k hojné účasti a avizuje, že stát spustí i propagační kampaň. 

„Z velké části bude záležet na motivaci lidí. Covid-19 nebude první nemoc, která zmizí díky vakcinaci, vzpomeňme pravé neštovice. Ale (zmizí) jenom tehdy, jestliže se necháme naočkovat v dostatečné míře,“ říká. Žádoucí stav je proočkovanost u sedmdesáti procent populace. 

  • Britsko-švédská společnost AstraZeneca spolupracovala na vývoji látky s univerzitou v Oxfordu. Evropská unie zajistila 300 milionů dávek a předobjednala dalších sto. Účinnost se pohybuje mezi 62 až 90 procenty, očkování je potřebné ve dvou dávkách a výhodou této vakcíny je její cena (do 100 korun) i skladování v nenáročných podmínkách, které mohou zajistit i ordinace běžných praktiků. Další vakcíny totiž vyžadují výrazně nižší teploty. 
  • Dvojice společností BioNtech a Pfizer dodá Evropské unii 200 milionů dávek a dalších 100 milionů Unie poptává. Účinnost je 95 procent, cena se pohybuje okolo 450 korun a opět jsou třeba dvě dávky. 
  • Americká společnost Moderna do Unie dodá 80 milionů dávek, dalších 80 milionů Unie předobjednala. Účinnost je 94,5 procenta, cena se pohybuje mezi 550 až 750 korunami, očkování je rovněž dvoufázové.
  • Vakcínu vyvíjejí také společenství firem Sanofi a gsk, firmy Janssen a Curevack, i o ně jeví národní vlády zájem, byť zde ještě klinické testování nepokročilo tak daleko.

Debata o očkování je na začátku adventu namístě, protože rozeběhnout by se mohlo už v prvních týdnech nového roku. Třetí, závěrečnou fázi klinického testování už ukončily tři farmaceutické společnosti – AstraZeneca, Moderna a tandem BioNtech a Pfizer – a nyní čekají na schválení vakcín od amerických úřadů a v případě Unie od Evropské lékové agentury.

„Evropská léková agentura by mohla dokončit hodnocení nejpokročilejších kandidátů nejdříve ke konci tohoto roku,“ uvedli zástupci instituce pro Českou televizi. Právě souhlas od lékové agentury je klíčový pro distribuci očkovací látky do jednotlivých zemí Unie včetně Česka. To už má domluvené vakcíny od firem AstraZeneca a Pfizer a jedná i o produktech dalších výrobců.

„Za těchto předpokladů lze se zahájením očkování počítat v prvních měsících příštího roku,“ doplňuje ministr Blatný.

Tři turnusy

Národní strategie ze začátku září pak počítá se třemi „turnusy“:

  • První mají vakcínu dostat chronicky nemocní lidé včetně těch obézních, osoby nad pětašedesát let. Dále zdravotníci, kteří pracují na ARO, JIP nebo klinikách infekčních a plicních nemocí, rovněž záchranáři a hygienici s laboranty pracující na vyhodnocování testů.
  • Ve druhé vlně mají přijít další zdravotníci, hasiči, policisté, členové vlády a krizových štábů.
  • Ve třetí etapě přijdou na řadu jacíkoliv další zájemci o očkování. Původně se uvažovalo o zpoplatnění, od toho ale nyní vláda upustila.

„Ve chvíli, kdy dojde k proočkování prioritní populace, tak je zájem, aby došlo k očkování v co největším rozsahu,“ zdůrazňuje Blatný. Stát navíc hodlá za vakcinaci, třebaže není povinná, převzít odpovědnost v případně zdravotních komplikací, které by mohla způsobit. „Nemyslíme, že by k nim mělo docházet ve větším množství než u jiných vakcín. Je to garance pro občany, že se stát zaručí za bezpečnost takového postupu.“

V ordinacích praktiků

Hlavní bránou k očkování by měly být ordinace praktických lékařů (ministerstvo už jim přislíbilo také dodání dostatečného množství injekčních stříkaček a jehel), vedle toho také vakcinační centra nemocnic a zdravotních ústavů a ve hře je i oslovení soukromých očkovacích center, tak aby se proces proočkování zrychlil.

Zda si bude moct občan vybrat i to, kterou vakcínou se nechá naočkovat, zatím jasné není. Podle Blatného se momentálně úvaha řídí tím, že skladově nenáročné přípravky od firmy AstraZeneca mohou snadno zamířit do chladniček praktiků, zatímco další vakcíny s požadavkem nižších skladovacích teplot do uzpůsobených vakcinačních center.

„Toto všechno bude součástí vakcinační strategie a následných prováděcích předpisů,“ odkazuje na dokument, který má fungovat jako jízdní řád pro národní očkování. „Vakcinační strategie by měla být předložena vládě 7. prosince. V případě, že s ní bude vláda souhlasit, měla by být v tom týdnu k dispozici i veřejnosti.“