Vakcína proti covidu-19 nikoho neočipuje ani nezmění DNA, reagují na dezinformace ministr i odborníci

Vakcína proti nemoci covid-19 bude zřejmě vůbec nejrychleji vyvinutou vakcínou v historii lidstva. Od jejího zavedení si mnozí slibují návrat do života před pandemií. V souvislosti s očkováním se ale objevují i různé dezinformace. Ty nejčastější v pořadu Devadesátka rozebrali ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), vakcinolog a epidemiolog Roman Chlíbek a virolog Ivan Hirsch.

S očekávanou obranou proti covidu-19 se vrací obavy spojené i s jinými vakcínami, že očkování může způsobit autismus. „Celé to vychází pravděpodobně z práce britského autora Andrewa Wakefielda z konce minulého století, který tehdy tvrdil, že po podání určitého druhu vakcíny dochází ke vzniku autismu u dětí. Nakonec to nikdy nebylo potvrzeno,“ upozorňuje ministr Blatný. Dodává, že vakcinace proti covidu-19 se týká jen dospělé populace. 

Za holý nesmysl pak označuje varování, že při vakcíně bude člověku do těla vpraven sledovací čip. Takové dezinformace zaznívají už i v souvislosti s testováním. „Vakcína jako taková je roztok, který si nakonec může každý z nás před aplikací prohlédnout,“ radí pochybovačům ministr. „Není tam žádná pevná ani jiná částečka,“ odmítá. 

Ani umělé infikování, ani změny DNA

Vakcinolog Chlíbek, vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví, se setkává i s předpokladem, že očkování je ve skutečnosti snahou člověka uměle koronavirem nakazit, aby si vytvořil imunitu, což pro lidi s oslabenou obranyschopností organismu může být nebezpečné.

„Rozhodně to tak není. Žádná z covidových vakcín nebude obsahovat celý virus, který by byl schopen se množit nebo dostávat do buněk a člověka infikovat. Bude obsahovat jenom ty významné součásti, které stimulují imunitní systém, aby tvořil protilátky a také složku buněčné imunity,“ vysvětluje.

Virolog Hirsch pak uklidňuje, že lidé nemusí mít strach ani ze změny své DNA, jak tvrdí dezinformace o vakcínách, které jsou postaveny na mRNA (messenger – „poslíček“ – RNA, přičemž RNA značí jednovláknovou nukleovou kyselinu) a tedy pracují s genetickou informací viru. „RNA se dostane jenom do našich dendritických buněk a dál se nebude množit, takže se nemůže ani integrovat do našeho genomu,“ ujišťuje Hirsch.

Rychle neznamená bez kontroly

Zarážející se některým kritikům očkování také zdá rychlost, s jakou byla vakcína vyvinuta a zavádí se. Krátký čas považují za riziko. „Nejednalo se o nový výzkum, ale navázal na řadu předchozích výzkumů z oblasti SARS virů i jiných oblastí, a tudíž byla možnost zareagovat rychleji. Extrémní zrychlení se týká administrativního procesu,“ upřesňuje Blatný. 

Doplňuje, že vakcíny podávané nejen v Česku musí projít schválením Evropské lékové agentury, vakcína proti covidu-19 není výjimkou. „A i když je schválení rychlejší než za normálních okolností, kritéria pro hodnocení vakcíny jsou ještě přísnější než kritéria pro hodnocení léků, protože se preparát podává zdravým jedincům,“ vykládá.

V žádném případě nedojde k tomu, že by byly aplikovány látky, které nejsou v pořádku a které by mohly zdraví ohrozit. S klidným svědomím můžu říct, že žádný z občanů České republiky nedostane nic, co by bylo nebezpečné.
Jan Blatný
ministr zdravotnictví

Bezpečnost vakcíny, stejně jako ostatních léků, je navíc podle Blatného slov dlouhodobě sledována i po uvedení na trh. 

Chystá se vysvětlovací kampaň

Informační vládní web o covidu-19 se dezinformacím o očkování zatím prakticky nevěnuje. Blatný v pořadu Devadesátka přislíbil, že největší nesmysly se během následujících týdnů pokusí vyvrátit ministerstvo zdravotnictví. V plánu je také kampaň, která má osvětu o koronaviru, včetně očkování, vylepšit. Vláda na ni vyčlenila padesát milionů.

„27. října byly uvolněny finanční prostředky a okamžitě jsme zahájili soutěž, už byla vybrána společnost, která zadá výběrové řízení na agenturu, která toto bude dělat. Není to úplně nejrychlejší postup, ale musíme se držet právních norem,“ doplnil Blatný. Agentura, která by kampaň dala dohromady, by podle jeho odhadu měla být vybrána na začátku ledna.

Osvěta pro veřejnost, informace pro lékaře

Podle vakcinologa Chlíbka by se česká veřejnost měla seznamovat i se zahraničními zkušenostmi s vakcínou, i to proti různým hoaxům pomůže. „Každá vakcína bude mít publikované výsledky v prestižních časopisech, určitě bude dobré je přeložit do češtiny a srozumitelné formy, aby si lidé mohli například přečíst, kolik procent mělo reakci po očkování, kolik si vytvořili protilátek, jaká byla účinnost a podobně,“ přeje si. 

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka se přimlouvá, aby vysvětlovací kampaň pro veřejnost provázelo i dostatečné informování lékařů. „Ve chvíli, kdy je lékař sám dobře informován, dokáže lépe čelit dezinformacím nebo dotazům ze strany pacienta,“ domnívá se.

Národní vakcinační strategie

Očkování proti covidu-19 se v Česku bude řídit národní vakcinační strategií, která by měla být podle ministra Blatného předložena vládě ke schválení 7. prosince. „Očkování nebude ani povinné, ani placené,“ vyvrací na závěr další z častých dezinformací.

Už dříve uvedl, že první dávky by měly do Česka dorazit v lednu či v únoru, prioritně se budou očkovat rizikové skupiny – senioři a zdravotníci.

Devadesátka ČT24: Ministr Blatný o přípravách očkování proti covidu-19 (zdroj: ČT24)