Na hromadné akce se vracejí roušky, pacientů s koronavirem přibylo nejvíc od konce června

V celém Česku platí od soboty povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí, jde o kulturní a sportovní akce, ale také svatby a pohřby uvnitř budov. Od pondělí pak bude omezena kapacita těchto akcí na 500 osob, nyní činí tisíc lidí. Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku od pondělí stoupá, v posledních čtyřech dnech byl denní nárůst vyšší než dvě stě. V pátek přibylo nejvíc nemocných od konce června.

On-line přenos
Šíření koronaviru - červenec
10:07
Česko

V Moravskoslezském kraji přibylo v pondělí 46 lidí nakažených koronavirem. Je to dvojnásobný nárůst proti neděli. Celkem už onemocnělo 4600 lidí.

10:06

Německý automobilový průmysl se po uvolnění karanténních opatření začíná zotavovat, uvedl institut Ifo. Zvyšuje se poptávka a čeká se i růst exportu.

10:06

Dlouhodobé uzavření škol kvůli pandemii covidu-19 může způsobit generační katastrofu a bezpečný návrat dětí do školních lavic proto musí být nejvyšší prioritou. Prohlásil to generální tajemník OSN António Guterres. Zároveň vyzval k novému přístupu ke vzdělávání v rámci kampaně Zachraňme naši budoucnost.

Počty případů podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) sice rostou, ale není zasažená riziková skupina starších 65 let a nepřibývá vážných případů, které vyžadují hospitalizaci. Stát nechce zavádět žádná opatření, která by omezovala ekonomiku nebo volný pohyb osob. Přijatá opatření vycházejí z informací krajských hygienických stanic podle jejich zkušeností s novými ohnisky, řekl ministr.

Opatření ohledně nošení roušek se netýká obchodů nebo restaurací, ale sportovních a kulturních akcí. Podle Vojtěcha není možné bary a diskotéky, kde se podávají třeba nápoje, vydělit z provozoven stravování, pro které opatření neplatí. Musí jít o organizovanou akci s omezeným počtem návštěvníků v jednom čase a na jednom místě.

Účinnost přijatých opatření se bude podle ministra vyhodnocovat, zřejmě po dvou týdnech. V příštím týdnu bude také připravený několikastupňový takzvaný semafor, který bude doporučovat hygienikům, jaká opatření přijmout při zhoršené epidemické situaci. V pondělí ho ministr předloží Bezpečnostní radě státu.

Nárůst v Alzheimercentru v Jihlavě či v prachatické firmě

V Česku za pátek přibylo 281 prokázaných případů nemoci covid-19, což je nejvýraznější denní nárůst od konce června. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Za sobotu zatím resort eviduje 49 nových infekcí. Od začátku epidemie se koronavirem nakazilo 15 130 lidí, aktuálně nemocných je 5172.

Počet pacientů s koronavirem stoupl mimo jiné v jihlavském Alzheimercentru, a to na 56. Jde o 39 klientů zařízení a 17 zaměstnanců. V pátek bylo v zařízení 46 nakažených. Alzheimercentrum kvůli současné situaci shání brigádníky, kteří by pomohli s péčí o klienty.  

Nová celostátní opatření a situace v Jihlavě, Prachaticích a Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

Hygienici na jihu Čech zaznamenali 20 nových případů v Prachaticích, všichni nakažení pracují v jedné společnosti. Testy podstoupilo zatím osm desítek lidí. Většinu nemocných tvoří cizinci. Původně testy odhalily 13 infekcí. Hygienici kromě toho nařídili karanténu pro házenkářský tým Sokol Písek, kde jsou čtyři pozitivně testované hráčky.

Kvůli možné nákaze byl uzavřen domov důchodců v Černožicích na Královéhradecku. U jedné z ošetřovatelek se totiž prokázala nemoc covid-19. V pondělí se klienti i personál budou testovat.

Nejhorší situace stále na Karvinsku, v Praze od pondělí roušky v lékárnách

V Česku je několik lokálních ohnisek nemoci. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel vykazuje Karvinsko, a to téměř 63. Na sousedním Frýdecko-Místecku je to přibližně 36 případů na 100 tisíc obyvatel.

Téměř 52 nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je podle údajů ministerstva zdravotnictví na Jihlavsku. V tamějším Alzheimercentru potvrdily testy onemocnění covidem-19 u 33 klientů a také u 13 zaměstnanců tohoto zařízení. Nemocní jsou i mezi pracovníky jihlavské firmy Bosch Diesel.

Události: Zpřísnění koronavirových opatření v Česku (zdroj: ČT24)

Přes 25 nových případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní je na Jablonecku. V Libereckém a Ústeckém kraji od pátku krajské hygieny kvůli šíření koronaviru znovu zavedly povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren.

Rostoucí počet případů nákazy v posledních dnech vykazuje Praha. Za 24 hodin do pátečního podvečera přibylo 38 infikovaných. Za nárůstem nakažených v posledních dnech stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. V Praze bude od pondělí platit povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích.