Nemocnice by podle ministerstva měly mít zásoby ochranných pomůcek na měsíc. Stále ale chybí

Události: Připravenost nemocnic na druhou vlnu epidemie (zdroj: ČT24)

Vyčleněním míst k hospitalizaci pro pacienty s koronavirem může v Česku podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) vzniknout až třicet tisíc lůžek. Nyní jich je k dispozici zhruba tisíc na infekčních odděleních. Zásoby roušek a respirátorů FFP3 by nemocnicím v případě druhé vlny epidemie měly podle ministerstva vystačit zhruba na měsíc. Ochranné pomůcky ale nemocnicím stále chybí.

Několik desítek lůžek pro pacienty s covidem-19 má například pražská nemocnice Motol. V tuto chvíli se v nemocnici žádný pacient s koronavirem neléčí. V budově pro ně bylo v době nouzového stavu vyčleněno 40 lůžek, která jsou zdravotníci do pěti hodin schopni zprovoznit.
Zhruba půl dne by pak místní zdravotníci potřebovali na přípravu další stovky míst.

Roušky a respirátory FFP3 by jim v případě druhé vlny vydržely zhruba měsíc. Právě na třicet dní by podle Adama Vojtěcha měly mít zásoby všechny nemocnice.

Některá zařízení ale stále dostatek ústenek nemají. Nemocnice s poliklinikou Havířov o pomoc dokonce požádala prostřednictvím facebookového příspěvku i veřejnost. „Máme nedostatek šitých roušek, které potřebujeme pro naše pacienty i personál. Všechny zásoby od vás jsme již spotřebovali a vzhledem k současné epidemiologické situaci v našem okrese je ještě chvíli budeme potřebovat. Velmi bychom uvítali vaši pomoc!“ stojí ve výzvě. 

Je to spíše zamýšleno směrem k pacientům, kteří by i na lůžku měli mít nějakou ochranu, vysvětlil ředitel havířovské nemocnice Norbert Schellong.

Ochranné pomůcky nejsou ani ve státním skladu hmotných rezerv. „Veškeré zásoby byly vyčerpány v koronavirové situaci,“ uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

Na nákup zásob na dva měsíce vláda uvolnila skoro čtyři miliardy korun. Ty zatím nebyly využity. „Pokud vše půjde hladce, tak první smlouvy uzavřeme na začátku srpna s tím, že plnění bude do tří měsíců od uzavření kupní smlouvy, ale do prvních třiceti dnů očekáváme minimálně 20 procent objemu zboží,“ vysvětlil Švagr.

Podle ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) ale správa hmotných rezerv nemá představovat hlavní zásobu. „Tu si musí obstarat jednotlivé instituce – nemocnice, kraje a tak dále. A pochopitelně stále máme ve skladech ministerstva vnitra zásobu na šest týdnů,“ řekl.

Ministerstvo vnitra rovněž na začátku května vypsalo zakázku za více než miliardu na dodání dalších ochranných prostředků. Zatím ale žádnou smlouvu neuzavřelo.