V Pardubicích bude na podzim kandidovat nové uskupení čtyř subjektů

V podzimních komunálních volbách v Pardubicích bude kandidovat nové uskupení. Spojily se čtyři subjekty, které už v minulosti velkou radnici či obvody reprezentovaly. Ambicí uskupení Společně pro Pardubice je zisk patnácti procent.

Lídrem nového uskupení Společně pro Pardubice bude bývalý krajský radní René Živný. Nyní je krajským zastupitelem a je ze Sdružení pro Pardubice. Dvojkou bude František Brendl, současný pardubický zastupitel, dřívější náměstek primátorky. Jeho uskupení se jmenuje Pardubáci. Na třetí příčce kandidátky bude Jiří Lejhanec, který dřív založil Patrioty Pardubic. Čtyřkou pak je starosta městského obvodu VI Petr Králíček z Pardubice pro lidi. Podle Živného jednání trvala rok a tři čtvrtě.

„O spojení více uskupení jsme uvažovali už dřív, ale jednání byla už pokročilá, strany už měly své kandidátky. Proto jsme začali teď s velkým předstihem. Jsme smysluplnou alternativou lidí z Pardubic, nic z Prahy si diktovat nenecháme,“ řekl Živný.

Mohou se připojit ještě další

Uskupení se chce podílet na chodu města, ne být jen v opozici, věří v patnáctiprocentní úspěch, možností je i připojit do koalice další subjekty, které budou kandidovat.

„Jsme lidé, kteří mají společný zájem, doba je těžká. Město by měli řídit lidé, kteří to umí, což bych tak řekl, se nám teď neděje,“ řekl Brendl. S kolegou Lejhancem je teď v zastupitelstvu ve spojení Pardubice společně. Spolupráce jim funguje, dodal.

Vysokou politikou nezatížené uskupení

Název je kompromisem, aby ani jeden subjekt nevyčníval a nezastiňoval druhý. Nové uskupení sestaví i kandidátky pro všechny pardubické obvody, kterých je osm. Zástupců má dostatek. „Jsme jediné lokální uskupení, které není zatížené politickými šarádami v Poslanecké sněmovně,“ řekl Králíček.

Volební témata chce Společně pro Pardubice představit v dalších měsících, jedním z nich určitě bude spalovna nebezpečných odpadů v Rybitví, kterou chce investor od roku 2006 zmodernizovat a zprovoznit. Projekt má v regionu odpůrce a podle Brendla musí už teď radnice napnout síly, aby mu zabránila.

V roce 2018 v Pardubicích vyhrálo ANO s 13 mandáty, ODS má sedm zastupitelů, Piráti pět, Pardubáci společně čtyři. Koalice pro Pardubice a SPP mají po třech zastupitelích. Komunisté a sociální demokraté získali po dvou mandátech. Koalici vytvořily ANO, ODS, ČSSD, Koalice pro Pardubice a Sdružení pro Pardubice.