Téma Volby 2018

Volby 2018

Zeman dělal při předvolebních cestách do krajů kampaň, ale nepřiznal ji, tvrdí úřad. Varuje ministry, aby chybu neopakovali
Z porušení zákona v souvislosti s předvolebními cestami do krajů viní dohledový úřad nynější hlavu státu Miloše Zemana. Prezident, který v roce 2018 úspěšně obhajoval svoji funkci, odmítal, že by byly cesty do regionů součástí předvolební kampaně, podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí ale znaky kampaně vykazovaly. Prezidentův mluvčí uvedl, že rozhodnutí považuje za bizarní, obvinil také úřad, že je jeho závěr politický, a ne odborný. Kontroloři ovšem na svých závěrech trvají, varovali také členy nynější vlády, že by i jejich výjezdy mohly být považovány za součást kampaně.
KSČM neuspěla u Ústavního soudu se stížností na volby v Brně, kde nezískala mandát
Ústavní soud odmítl stížnost KSČM na výsledky říjnových voleb v Brně a v městské části Brno-střed. Komunisté v zastupitelstvu města ani v městské části nezískali mandát a požadovali přepočtení hlasů. V minulosti už jim v tom nevyhověl Krajský soud v Brně, který však komunistům na základě přepočtu hlasů přiřkl jeden mandát v městské části Brno Kohoutovice. Komunisté se k rozhodnutí zatím nevyjadřují.
Zneplatnění voleb ve Strakonicích posoudí Ústavní soud. Vítězné hnutí podalo stížnost
Komunálními volbami ve Strakonicích se bude zabývat i Ústavní soud. Stížnost k němu podalo hnutí Strakonická Veřejnost, které sice ve volbách zvítězilo, ale krajský soud rozhodl o zneplatnění výsledku. Podání stížnosti potvrdil České televizi místostarosta Rudolf Oberfalcer (za Strakonickou Veřejnost).
Krajský soud zrušil výsledky komunálních voleb ve Strakonicích
Krajský soud v Českých Budějovicích označil výsledky říjnových komunálních voleb v jihočeských Strakonicích za neplatné. Podle soudního usnesení totiž vítězné hnutí Strakonická Veřejnost narušilo předvolební kampaň. Stížnost na hlasování podal lídr hnutí Změna pro Strakonice Karel Jánský.
V Bílině údajně docházelo ke kupčení s hlasy, soud ale návrh na neplatnost voleb zamítl
Krajský soud v Ústí nad Labem zamítl návrh na opakování komunálních voleb v Bílině na Teplicku. Návrh se týkal nepřípustné manipulace s volebními lístky a ovlivňování voličů. Už před čtyřmi roky právě v Bílině nařídil soud opakování voleb kvůli kupčení s hlasy. Volby platí také v Benešově nad Ploučnicí na Děčínsku, kde se spor týkal podobnosti volebních a městských novin. Rozhodnutí jsou pravomocná, nelze se proti nim odvolat.
Komunální volby 2018
Jičín dál povede Malý z ANO. Opozice ale volby napadla a připravuje ústavní stížnost
Jičín povede další čtyři roky advokát Jan Malý z hnutí ANO. Zastupitelé ho v pondělí znovu zvolili starostou, protikandidáta neměl. Zástupci opozice ale napadli výsledky voleb a připravují ústavní stížnost. Chtějí přepočítat výsledky v celém městě.
Komunální volby 2018
Opavě bude vládnout Navrátil z ANO. Havířov povede jeho stranický kolega Bělica. V čele Karviné zůstává Wolf
Primátorem Havířova se stal dosavadní náměstek primátorky Josef Bělica (ANO), který je ale od posledních voleb i poslancem. V čele Havířova proto bude působit jako neuvolněný. V pondělí byl zvolen i primátor Opavy, tam usedne v čele města Tomáš Navrátil z hnutí ANO, které sestavilo koalici s KDU-ČSL, Stranou zelených, Piráty & Opavany a Občany městských částí Opavy. Zastupitelstvo zasedalo i v Karviné. Primátorem se stal Jan Wolf z ČSSD.
Komunální volby 2018
PŘEHLEDNĚ: Měsíc po volbách má nové vedení většina statutárních měst
Měsíc po komunálních volbách jsou známé koalice ve většině krajských a statutárních měst. Jasno zatím není jen v Mostě a Chomutově. V řadě dalších míst už politici domluvili koalice, ale ještě se neuskutečnilo ustavující jednání zastupitelstva. Důvodem jsou stížnosti na volby, které musí soudy vyřešit nejpozději do čtvrtka.
Komunální volby 2018
Primátorem Děčína zvolili zastupitelé Hroudu z vítězného ANO
Zastupitelé v Děčíně zvolili novým primátorem Jaroslava Hroudu z vítězného hnutí ANO. Ve funkci nahradil Marii Blažkovou (ANO), která už znovu nekandidovala. ANO dojednalo po volbách koalici s hnutím Náš Děčín a ČSSD. V zastupitelstvu o 27 členech má koalice nejtěsnější většinu 14 hlasů.
Hradecký exprimátor Divíšek i dalších pět členů vystoupilo z ODS. Důvodem je koalice s hnutím ANO
Bývalý primátor Hradce Králové Otakar Divíšek vystoupil z ODS na protest proti tomu, že občanští demokraté utvořili na magistrátu koalici s hnutím ANO. Totéž udělalo dalších pět členů místního sdružení v hradeckých Plotištích nad Labem, kterého byl Divíšek členem.
Ostravská trojkoalice se rozroste. Hnutí ANO chce k jednacímu stolu přizvat ještě ODS
Dohodnutá trojkoalice mezi vítězným hnutím ANO, Piráty a lidovci se v Ostravě zřejmě rozšíří také o ODS. Ještě se bude jednat o podmínkách spolupráce. Po nedělním jednání klubu zastupitelů to za ANO řekl primátor Tomáš Macura (ANO).
Mladá Boleslav beze změn. Primátorem zůstává občanský demokrat Nwelati
Ustavující jednání nového mladoboleslavského zastupitelstva zvolilo do čela města občanského demokrata Raduana Nwelatiho. Pro lídra vítězné strany hlasovalo 28 z 32 přítomných zastupitelů a koalice ODS, Starostů, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD má v novém zastupitelstvu silnou většinu – 28 z 33 křesel. Sám Nwelati město řídí již dvanáct let.
V Liberci vzniká široká koalice Starostů, ANO a ODS. Zatím se dohodli na společném postupu
Koalici v Liberci nejspíš vytvoří vítězní Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Zástupci stran v úterý podepsali dohodu o společném postupu. Koalice bude mít v zastupitelstvu 31 z 39 mandátů.
České Budějovice povede čtyřkoalice, primátorem zůstane Svoboda z ANO
České Budějovice povede koalice ANO, hnutí Občané pro Budějovice, Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. V zastupitelstvu o 45 členech budou mít 27 zastupitelů. Místa v jedenáctičlenné radě si rozdělí v poměru 5-4-1-1. Primátorem města zůstane Jiří Svoboda (ANO).
První stížnost na senátní volby: Komise na Prostějovsku záměrně prohodila obálky
Nejvyšší správní soud obdržel první stížnost na okolnosti senátních voleb. Podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové se týká Slatinek na Prostějovsku. Okrsková volební komise v obci prohodila obálky pro komunální a senátní volby. Kdo je pisatelem stížnosti, soud nezveřejnil. Lhůta pro zpochybnění senátních voleb končí v pátek.
Komunální volby 2018
PŘEHLEDNĚ: Dohodu už mají v Prachaticích a Chrudimi. V Pardubicích chce většina ODS spolupracovat s ANO
V dalších městech a obcích se rodí povolební koalice. V Prachaticích ji poskládají Nezávislí, ANO a ČSSD s tichou podporou jednoho komunisty. Také v Chrudimi a v Kolíně už je na světě dohoda. Ke koalici pomalu míří i Praha, v Pardubicích by mělo být jasno v úterý. A v Českých Budějovicích se zástupci potenciálních koaličních subjektů shodli na tom, že post primátora zůstane tamnímu vítězi voleb – hnutí ANO.
Komunální volby 2018
Smlouvu o spolupráci představí brněnská koalice v úterý. Včetně personálního obsazení
Koaliční smlouvu, rozdělení gescí a personální obsazení postů představí v úterý nová brněnská koalice složení z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Piráti by měli v radě města posílit o jeden post, na projednání ale potřebují v členské základně pět dní od zveřejnění smlouvy. Podle lídra Pirátů Tomáše Koláčného je možné, že by se koaliční smlouva mohla podepisovat až příští pondělí. Koalice má 33 mandátů z 55, v opozici skončí vítězné hnutí ANO a SPD.
V sedmnácti obcích místo starosty nastoupil správce. Utrpět tím může rozvoj
Některé obce v Česku před dvěma týdny volby vynechaly. Nesestavili tam totiž ani jednu kandidátku. Sedmnáct obcí tak převzal ministerstvem určený správce. Obyvatelé teď řeší, jak se budou jejich obce rozvíjet – správce má totiž omezené pravomoci. Třeba do Lipovce na Blanensku dojíždí na úřad jen na pár hodin týdně.
Komunální volby 2018
Krajské soudy už mají přes 200 stížností na volby: Vadí údajné kupčení s hlasy i dlouhé svícení přes noc
V pátek odpoledne vypršela lhůta na podávání stížností na komunální volby. Lidé jich na krajské soudy poslali více než 200. Finální počet bude ale známý až v pondělí. Zřejmě nejvíce žalob zaznamenal ústecký krajský soud. Lhůta vypršela i pro dva senátní obvody, kde byl senátor zvolen už v prvním kole. K Nejvyššímu správnímu soudu ale podle informací mluvčí Sylvy Dostálové nebyla doručena ani jedna stížnost.
Komunální volby 2018
Hradec povede koalice ANO, ODS a Změny se Zelenými. Primátorem bude Hrabálek za ODS
Královéhradeckým primátorem by v příštích letech měl být Alexandr Hrabálek, který kandidoval za ODS. Jeho strana se podle informací ČT dohodla na koalici s ANO a Změnou pro Hradec. Již na druhém společném jednání uzavřely strany předkoaliční smlouvu.
Komunální volby 2018
Karvinou povede vítězná ČSSD s ANO a KSČM. Primátorem bude Wolf
Karvinou povede koalice vítězné ČSSD spolu s ANO a KSČM. Primátorem bude opět Jan Wolf (ČSSD). Koalice má převahu 33 hlasů v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Koaliční dohodu politici podepíšou ještě odpoledne.
90' ČT24
Návrh prezidenta na „vyhladovění“ Senátu je ubohý, míní ústavní právník Kysela
Pravidlo, že předsedu Senátu navrhuje nejsilnější klub, je neformální. Podstatná je chuť se domluvit, řekl ústavní právník Jan Kysela (UK), který byl v pondělí hostem pořadu ČT Devadesátka. Tématem rozhovoru byla také pondělní slova prezidenta Miloše Zemana o zrušení Senátu nebo otázka změny volebního systému na jednokolový.
Plzeň zamířila ke koalici ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Primátorem bude Baxa
V Plzni se v pondělí po mnohahodinovém jednání dohodly na vytvoření koalice vítězné hnutí ANO s druhou ODS, doplní je ještě TOP 09 a ČSSD. Post primátora připadne Martinu Baxovi z ODS, oznámili lídr vítězné ANO Roman Zarzycký a Baxa. Koalice bude mít 33 ze 47 křesel v zastupitelstvu.
Komunální volby 2018
Piráti v Plzni chtějí jednat o koalici bez ODS. Dohodnout se mohou s ANO, TOP 09 a lidovci
Piráti chtějí v Plzni začít jednat o koalici s ANO, KDU-ČSL a TOP 09. Společně by v zastupitelstvu měli 28 ze 47 hlasů. Piráti o tom informovali v tiskové zprávě. V opozici by při této variantě zůstala nejen ČSSD a KSČM, ale také ODS, která s 22,11 procenta hlasů skončila ve volbách těsně druhá za ANO.