První stížnost na senátní volby: Komise na Prostějovsku záměrně prohodila obálky

Nejvyšší správní soud obdržel první stížnost na okolnosti senátních voleb. Podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové se týká Slatinek na Prostějovsku. Okrsková volební komise v obci prohodila obálky pro komunální a senátní volby. Kdo je pisatelem stížnosti, soud nezveřejnil. Lhůta pro zpochybnění senátních voleb končí v pátek.

Senátní volby vyhrála na Prostějovsku nezávislá Jitka Chalánková, v druhém kole jasně porazila kandidátku ČSSD Boženu Sekaninovou. V prvním kole, které se konalo zároveň s obecními volbami, však Chalánková uspěla jen se štěstím. Byla druhá za Sekaninovou, pouhých pět hlasů před třetí Irenou Blažkovou (ANO).

V okrsku Slatinky měla Chalánková v prvním kole 58 hlasů, více než všichni ostatní kandidáti. Druhý byl Marek Obrtel (za ČSNS) s 30 hlasy.

Situací ve Slatinkách se musí zabývat také Krajský soud v Brně, v jehož kompetenci jsou komunální volby. Obdržel dvě stížnosti. Podala je sdružení nezávislých kandidátů Za další rozvoj obce a Pro Slatinky, která skončila na druhém a třetím místě. Vyhrálo sdružení Rovně.

Ve Slatinkách záměrně prohodila okrsková volební komise obálky pro komunální a senátní volby, protože se obávala, že nebude mít dostatek šedivých obálek pro komunální volby. I když změnu barvy dodržela po celé hlasování a voliče informovala o záměně obálek, výsledkem je vyšší procento neplatných hlasů.