PŘEHLEDNĚ: Dohodu už mají v Prachaticích a Chrudimi. V Pardubicích chce většina ODS spolupracovat s ANO

V dalších městech a obcích se rodí povolební koalice. V Prachaticích ji poskládají Nezávislí, ANO a ČSSD s tichou podporou jednoho komunisty. Také v Chrudimi a v Kolíně už je na světě dohoda. Ke koalici pomalu míří i Praha, v Pardubicích by mělo být jasno v úterý. A v Českých Budějovicích se zástupci potenciálních koaličních subjektů shodli na tom, že post primátora zůstane tamnímu vítězi voleb – hnutí ANO.

  • Podepsáno:
  • Karlovy Vary – ANO + Karlovaráci + ODS
  • Olomouc – ANO + ODS + KDU-ČSL + Společně
  • Dojednáno:
  • Brno – ODS + KDU-ČSL + Piráti + ČSSD
  • Ostrava – ANO + Ostravak + ODS + KDU-ČSL
  • Hradec Králové – ANO + ODS + Změna pro Hradec a Zelení
  • Plzeň – ANO + ODS + TOP 09 + ČSSD
  • Zlín – ANO + STAN + KDU-ČSL + ODS + Piráti

V 21členném zastupitelstvu Prachatic bude mít koalice i se zástupcem komunistů 11 mandátů. Zástupci stran o víkendu podepsali koaliční smlouvu, ustavující zastupitelstvo se sejde 5. listopadu. Starostou bude i nadále Martin Malý (Nezávislí).

Bez člena KSČM Zdeňka Kollara by měla koalice deset mandátů v 21členném zastupitelstvu. „Okresní výbor KSČM se ohradil, řekl, že tuto koalici podporovat nebude, že s tím nechce mít nic společného. To znamená, že nás podporuje jenom fyzická osoba Zdeněk Kollar,“ uvedl Malý.

Kollar je členem KSČM. V minulém volebním období vládla městu koalice vítězných Nezávislých s ČSSD a s ANO, měla 13 mandátů.

Těsná většina se rodí i v Chrudimi

V chrudimském zastupitelstvu zaujme koalice hnutí ANO, Chrudimáků, Pirátů a ČSSD 14 míst z 27 křesel. Starostou by měl být lídr ANO František Pilný. Zatím se upřesňuje společné programové prohlášení. „Bude mít dvě části, jednu dlouhodobou vizi a druhou, co bychom za čtyři roky chtěli stihnout. K tomu připomínkujeme koaliční smlouvu,“ uvedl Pilný.

Volby v Chrudimi vyhrálo ANO. Získalo šest mandátů stejně jako druhé SNK ED. V zastupitelstvu zasednou také dva zástupci KSČM, čtyři za Chrudimáky tvořené Svobodnými a TOP 09, po třech za ODS a Piráty, dva za Koalici pro Chrudim a jeden za ČSSD.

ANO bylo doposud v opozici. Uzavřením koaliční smlouvy by nyní poslalo do opozičních lavic dlouholetého starostu a místostarostu města Petra Řezníčka (SNK ED), který byl ve vedení Chrudimi od roku 1990.

Rakušan v čele Kolína

Uskupení Změna pro Kolín, Volba pro Kolín a Kolíňáci, která usednou v příštích čtyřech letech v radě, podepsala koaliční smlouvu. Starosta a oba místostarostové zůstanou vítězné Změně pro Kolín, koaliční hnutí usednou pouze v devítičlenné radě, kde bude mít Změna pro Kolín sedm křesel.

Koalice chce vydat do ledna programové prohlášení, v němž jasně stanoví své plány a priority pro příští roky. Město nadále povede lídr Změny pro Kolín Vít Rakušan. Rada zůstane skoro stejná jako doposud.

Ke koalici pomalu míři i metropole

Zástupci stran vznikající pražské koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) chtějí mít do konce týdne připravené ke zveřejnění programové prohlášení, které poté budou muset ještě schválit orgány stran.

Po schůzce, na které se zabývali programem a nastavením koaličních mechanismů, to řekli lídři všech tří uskupení. Řešit ještě chtějí personální otázky včetně složení rady a obsazení funkce primátora. V minulosti strany uvedly, že nejprve chtějí dořešit program.

Funkci primátora si nárokují Piráti jakožto strana, která ze tří uskupení dosáhla nejlepšího volebního výsledku. Objevily se spekulace o tom, že by toto místo rády obsadily i ostatní strany, lídr Prahy sobě Jan Čižinský ale už krátce po volbách uvedl, že je ochoten od toho ustoupit.

Pardubická ODS zvažuje nabídku vítěze voleb hnutí ANO

Většina členů zastupitelského klubu ODS v Pardubicích se přiklání k variantě uzavřít koaliční smlouvu s vítězem voleb – hnutím ANO. Konečné rozhodnutí padne nejspíš v úterý pozdě večer. ODS se již po volbách spojila se Sdružením pro Pardubice, dohromady mají deset hlasů. Společně s ANO, ČSSD a Koalicí pro Pardubice by subjekty měly 28 hlasů v 39členném zastupitelstvu.

„Vede se u nás střet mezi pragmatickým rozhodnutím pro velkou koalici s hnutím ANO a názorem o tom, že politika nemá být jen pragmatická, že se z ní nemusejí vytrácet ideály,“ řekl lídr ODS Karel Haas. Dodal, že zastánci pragmatického přístupu převažují.

Druhou variantou je takzvaná duhová koalice složená ze subjektů Pardubáci společně, Piráti, Sdružení pro Pardubice (SPP), ODS, což je dohromady 19 křesel a nedává koalici většinu v zastupitelstvu.

Českobudějovický primátor bude z ANO

Pozice českobudějovického primátora by měla zůstat hnutí ANO. Dohodli se na tom zástupci čtyř politických subjektů, které jednají o vytvoření koalice. O spolupráci ve vedení Českých Budějovic rozmlouvají ANO, hnutí Občané pro Budějovice (HOPB), Společně pro Budějovice a Čisté Budějovice se STAN. Nová koalice by měla 27 ze 45 zastupitelů.

„Domlouvali jsme se i na rozložení zástupců v radě města. Ale konkrétnější poměr zastoupení v tomto orgánu zatím nebudeme zveřejňovat,“ uvedl předseda HOPB Ivo Moravec. Funkci primátora zastává Jiří Svoboda, který vedl i kandidátní listinu ANO.

V Brně už mají připravenou koaliční smlouvu

V Brně si Piráti nechávají vypracovat analýzu ohledně minulosti budoucích brněnských radních. Analýza má prokázat, zda měl někdo problémy se zákonem nebo byl trestně stíhaný. Koalice má 33 mandátů z 55, v opozici skončí vítězné ANO a SPD.

Nastupující koalice složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD představí koaliční smlouvu v úterý. Hladík uvedl, že v úterý zveřejní kromě rozdělení gescí i personální obsazení rady. Podle lídra Pirátů Tomáše Koláčného je možné, že by se koaliční smlouva mohla podepisovat příští pondělí.  

V Liberci se během pondělí očekává podpis dohody o společném postupu. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj ovšem dosud neřekli, s kým hodlají spolupracovat. Čekají prý na vyjádření potenciálního partnera.

V Jihlavě podepsali dohodu zástupci Fóra Jihlava, ODS, Žijeme Jihlavou! a lidovců. Vítězné ANO v Ústí nad Labem jedná o široké koalici s druhým PRO! Ústí, Vaše Ústí, ODS a PRO Zdraví a Sport.