Karlovy Vary mají koalici. Smlouvu podepsalo ANO s Karlovaráky a ODS, primátorkou bude Ferklová

Karlovy Vary mají novou koalici. Smlouvu podepsalo vítězné ANO s hnutím Karlovaráci, které je po volbách druhé nejsilnější, a také ODS. ANO by mělo získat post primátorky, na kterou bude kandidovat Andrea Pfeffer Ferklová. Dosavadního primátora Petra Kulhánka (KOA) nahradí na ustavující schůzi nového zastupitelstva, její termín ale zatím není zřejmý.

V Karlových Varech končí Kulhánkova éra. Primátor a jeho Karlovarská občanská alternativa, která v roce 2010 vystřídala u moci léta panující ODS, letos u voleb pohořel. Jedenáctiprocentní zisk stačil až na třetí místo, vítězné ANO je více než dvakrát silnější.

Podle volební lídryně ANO a kandidátky na primátorku Andrey Pfeffer Ferklové nenastal při vyjednávání o koalici žádný větší problém po programové stránce. „Rádi bychom rychle zareagovali na krematorium, protože to je věc, která Karlovaráky trápí, a pak jsou to samozřejmě také mosty,“ řekla budoucí primátorka. Koalice by tedy mohla zvrátit letní rozhodnutí dosavadního vedení města kremace zrušit. Nejsložitější byla podle Pfeffer Ferklové dohoda ohledně městské hromadné dopravy – zda bude zdarma a případně pro koho.

Primátorkou bude podle čerstvě podepsané koaliční smlouvy Pfeffer Ferklová, která proto skončí ve funkci ředitelky Grandhotelu Pupp. To ostatně avizovala již před volbami. ANO bude mít nejenom primátorku, ale zároveň i většinu v radě – obsadí pět křesel z devíti a jeden z radních bude i náměstkem. Karlovaráci budou mít v radě tři zástupce, z toho jednoho náměstka, a ODS bude mít v radě jednoho člena, a to ve funkci náměstka.

Za Karlovaráky zasedne v radě i jejich předseda Josef März, který ale avizoval, že zároveň chce zůstat i v současném zaměstnání lékaře v karlovarské nemocnici. „Mám na starosti jen oblast kultury, proto si myslím, že se obě věci dají dělat. Svůj plat z magistrátu budu ale odevzdávat do Nadace města Karlovy Vary, z které se podporuje sport a právě kultura,“ uvedl.

ANO by bývalo stačilo dohodnout se s Karlovaráky, společně by obě hnutí měla v zastupitelstvu pohodlnou většinu 20 z 35 zastupitelů. Sílu rady ale nakonec ještě zdůrazní ODS, která má tři zastupitele. V opozici skončí kromě KOA také Piráti a komunisté. KOA i Piráti mají po pěti zastupitelích, komunisté dva.

V současnosti ještě karlovarské radnici vládne stará sestava politiků, změní se to na ustavujícím zasedání nového zastupitelstva, termín schůze ale ještě není jasný. Čeká se totiž, zda někdo nenapadne výsledek voleb. Prvním možným termínem pro schůzi je 30. října.