Ve Zlíně vznikne pětikoalice. ANO a STAN se spojí s lidovci, Piráty a ODS

Ve Zlíně sestaví koalici hnutí ANO se STAN, lidovci, Piráty a ODS. V 41členném zastupitelstvu budou mít celkem 29 křesel. Primátora si bude nárokovat vítězné ANO. Chystaná trojkoalice s uskupením Rozhýbejme Zlín se v pátek rozpadla.

Vznik koalice oznámil odpoledne po jednání ve Zlíně náměstek primátora a dvojka na kandidátce ANO Jiří Korec. Příští týden se podle něj budou řešit personální otázky a poměr křesel v radě města. „Příští týden by také měla být podepsána koaliční smlouva,“ řekl Jiří Korec.

Původně domluvené zlínské trojkoalici ANO, STAN a Rozhýbejme Zlín (Soukromníci, Svobodní a Nezávislí) se ani po týdnu nepodařilo najít dalšího partnera, aby získala nadpoloviční většinu v zastupitelstvu. Chyběl jí hlas ředitele Městského divadla Zlín Petra Michálka, který byl trojkou na kandidátce STAN. Michálkovi vadí Ivo Valenta, který se dostal do zastupitelstva za uskupení Rozhýbejme Zlín.

Uskupení Rozhýbejme Zlín se nakonec rozhodlo neblokovat vyjednávání, uvolnit ruce zbylým stranám a z trojkoalice vystoupilo. „Nechceme být ten, kdo by blokoval další možná jednání o koalici,“ řekl lídr uskupení Ivo Mitáček. „Trojkoalice se rozpustila. Nadále jednají ANO a STAN, budeme hledat stabilní koalici,“ uvedl primátor a lídr STAN Miroslav Adámek. 

ANO a STAN se hned po volbách domluvily na spolupráci, zejména ANO chtělo do koalice hnutí Zlín 21, které však trojčlennou koalici v této podobě odmítlo a preferovalo koalici s ANO, lidovci, Piráty a ODS. Později se mluvilo ještě o možné široké koalici, v níž by bylo ANO, STAN, Zlín 21, lidovci, Piráti i ODS. Ani tuto variantu však ANO a hnutí STAN nepřijaly.

Komunální volby ve Zlíně těsně vyhrálo ANO, druzí byli STAN, oba subjekty mají devět mandátů. Rozhýbejme Zlín má tři mandáty, hnutí Zlín 21 sedm a lidovci pět. Po třech mandátech mají ODS i Piráti. SPD bude mít dva zastupitele. V zastupitelstvu je 41 křesel.