Smlouvu o spolupráci představí brněnská koalice v úterý. Včetně personálního obsazení

Koaliční smlouvu, rozdělení gescí a personální obsazení postů představí v úterý nová brněnská koalice složení z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD. Piráti by měli v radě města posílit o jeden post, na projednání ale potřebují v členské základně pět dní od zveřejnění smlouvy. Podle lídra Pirátů Tomáše Koláčného je možné, že by se koaliční smlouva mohla podepisovat až příští pondělí. Koalice má 33 mandátů z 55, v opozici skončí vítězné hnutí ANO a SPD.

Původně měly strany zveřejnit koaliční smlouvu už v pondělí. V úterý koaliční smlouvu ale zveřejní i včetně personálního obsazení. Primátorkou má být jednička brněnské ODS Markéta Vaňková, prvním náměstkem Hladík, dalším náměstkem bude Koláčný a také lídr ČSSD Oliver Pospíšil.

Jména všech radních zatím jasná nejsou. Jméno náměstka za ODS strana ještě neřekla, není tak jasné, zda to bude dvojka na kandidátce David Grund, trojka Kerndl nebo někdo jiný. Podle původních informací měla mít ODS pět radních, KDU-ČSL tři, Piráti dva a ČSSD jednoho.

V radě města by ale nakonec měli posílit Piráti. Podle Koláčného vyjádření vyjednali místo původních dvou mandátů tři pozice v radě, v gesci by měli mít majetek, kulturu, participaci, strategii a analýzu dat a ještě mají mít uvolněného zastupitele pro informační technologie.

Piráti zároveň na fóru uspořádali nezávazné hlasování, ve kterém hlasovalo několik desítek členů z různých míst. Ještě ráno se většina klonila k názoru nevstupovat do koalice s ODS, odpoledne už byla zase většina pro. Výsledků ankety se ale nemusejí Piráti držet, o vstupu do koalice rozhodne brněnská členská základna, která má 20 členů.

Koláčný následně zdůraznil, že nechali zhotovit zprávu o případných problematických vazbách možných koaličních partnerů. Tu by měli od analytického týmu dostat do rukou během pondělí. Podle Koláčného by byl například problém, kdyby se u někoho objevilo trestní stíhání.

„Za nás stále platí to, že do užšího vedení města, do rady města, rozhodně nedojde k podpoření někoho, kdo by měl korupční minulost. Stále platí i to, že tato zpráva je podkladem naší členské základny k rozhodování o koaliční smlouvě,“ řekl Koláčný.