Hradec povede koalice ANO, ODS a Změny se Zelenými. Primátorem bude Hrabálek za ODS

Královéhradeckým primátorem by v příštích letech měl být Alexandr Hrabálek, který kandidoval za ODS. Jeho strana se podle informací ČT dohodla na koalici s ANO a Změnou pro Hradec. Již na druhém společném jednání uzavřely strany předkoaliční smlouvu.

Dny Zdeňka Finka v křesle královéhradeckého primátora jsou téměř sečteny. Jeho Hradecký demokratický klub, který skončil v komunálních volbách druhý se ziskem 15,7 procenta hlasů, míří do opozice. Vlády nad městem se ujme vítězné ANO, které získalo 23,8 procenta hlasů, spolu s ODS a Změnou pro Hradec, která kandidovala společně se Zelenými.

Ačkoli ODS skončila s desetiprocentním ziskem ve volbách až třetí, stala se oním příslovečným jazýčkem na vahách. Kdyby se byla spojila s HDK, Piráty a Koalicí pro Hradec (tj. KDU-ČSL a nestraníky), ANO by bylo ze hry. Rozhodující tak bylo, že ANO přenechalo občanským demokratům primátorský post. „Je to jedna z cen za vytvoření koalice,“ přiznala volební lídryně ANO Monika Štayrová. HDK podobnou nabídku neučinil.

V čele města ale nestane člen ODS – bývalý děkan farmaceutické fakulty Alexandr Hrabálek kandidoval jako nestraník a dříve byl zastupitelem za Volbu pro město. Na to ostatně poukázal i zakladatel Volby pro město a bývalý primátor Martin Dvořák, který na Twitter rovnou napsal, že „primátorem Hradce bude prý nakonec zástupce VPM“. ODS, ale ani Hrabálek se však k této minulosti nehlásí.

Budoucího primátora ODS na kandidátku zařadila dodatečně, když ji na konci června doplňovala o tři, jak uvedla, „nezávislé osobnosti veřejného života“.

Obsah předkoaliční smlouvy nicméně strany neozřejmily. „Zatím žádné detaily nebudeme zveřejňovat. Našli jsme shodu v hodně oblastech. Vznikly expertní skupiny, které budou programové průniky vyhodnocovat,“ řekla Štayrová. Strany si kromě ujasnění programu také musí rozdělit čtyři posty náměstků i další křesla v městské radě.

Zvažovala se i varianta, že se koalice ještě rozšíří. „Jsme otevřeni k přistoupení dalšího demokratického subjektu zvoleného do zastupitelstva města k této vznikající koalici,“ uvedla ODS. Podle ANO připadala v úvahu ještě lidovecká Koalice pro Hradec, ta však uvedla, že hodlá zamířit do opozice.

Koalice tak zřejmě bude mít v 37členném zastupitelstvu jen 19 hlasů, tedy nejtěsnější možnou většinu. V opozici se ocitnou kromě Hradeckého demokratického klubu a Koalice pro Hradec také Piráti a komunisté.