Mladá Boleslav beze změn. Primátorem zůstává občanský demokrat Nwelati

Ustavující jednání nového mladoboleslavského zastupitelstva zvolilo do čela města občanského demokrata Raduana Nwelatiho. Pro lídra vítězné strany hlasovalo 28 z 32 přítomných zastupitelů a koalice ODS, Starostů, ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a ČSSD má v novém zastupitelstvu silnou většinu – 28 z 33 křesel. Sám Nwelati město řídí již dvanáct let.

Pro Nwelatiho hlasovali všichni přítomní zástupci koalice, všichni čtyři opoziční zastupitelé se zdrželi hlasování. Koalice se již dříve shodla, že v příštích čtyřech letech je pro Mladou Boleslav prioritní bezpečnost, výstavba nových bytů a řešení dopravní situace.

„Budu dobrým primátorem pro Mladou Boleslav, budu naslouchat vám všem zastupitelům, budu pokračovat ve své práci, moc děkuji všem za zvolení,“ řekl po zvolení Nwelati; v čele mladé Boleslavi stojí už od roku 2006, a aktuálně získaným křeslem tak načíná své již čtvrté primátorské období.

Nwelati na začátku jednání uvedl, že mezi volbami a ustavujícím zastupitelstvem se jeden ze zvolených zastupitelů vzdal mandátu, učinil tak Oldřich Šlégl z KSČM, kterého nahradil Karel Skála (KSČM).

Říjnové komunální volby v Mladé Boleslavi vyhrála ODS se ziskem jedenácti mandátů. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty. Třetí hnutí STAN bude mít pět zastupitelů. Čtvrtá ČSSD má tři mandáty. V opozici bude KSČM se dvěma mandáty a koalice KDU-ČSL, Zelení také se dvěma mandáty.

Tři náměstci nestačí

Zastupitelé zvolili také jedenáctičlennou radu města, počet členů je stejný jako v minulém volebním období. V městské radě zasednou čtyři zástupci ODS, tři zástupci STAN, tři zástupci hnutí ANO s Volbou pro Mladou Boleslav a jeden zástupce ČSSD.

Na radnici ale přibude jeden post náměstka primátora, celkem budou čtyři. Důvodem navýšení je širší koalice. Prvním náměstkem primátora bude nadále Jiří Bouška (ANO+VpMB), dalšími náměstky budou Daniel Marek (STAN), Robin Povšík (ČSSD) a Miroslava Kašpárková (ODS). Tři náměstci budou uvolnění, Robin Povšík bude neuvolněným náměstkem – to znamená, že nebude pobírat peníze.