Barumka letos nebude. Pořadatelé odložili 50. ročník zlínské rally, rizika jsou podle nich příliš vysoká

Barum Czech Rally Zlín se letos na konci srpna neuskuteční. Pořadatelé se rozhodli jubilejní 50. ročník akce, která je součástí českého i evropského šampionátu, přeložit na příští rok. Vedle ekonomických důvodů se obávali i možných budoucích omezení v souvislosti s pandemií koronaviru.

„Momentálně nevíme, jak by vše vypadalo, kdyby v našem kraji začala platit omezující opatření, která platí nyní například v Moravskoslezském kraji,“ uvedl zástupce ředitele soutěže Jan Regner na středeční tiskové konferenci ve Zlíně. „Cítíme, že když se 50. ročník udělá příští rok, bude to důstojné. Nevíme, zda je správné rozhodnutí ano nebo ne, to nám ukáže až budoucnost,“ přiznal Regner.

Rozhodnutí o odložení jubilejního ročníku padlo ve středu. Do té doby pořadatelé zaplatili už asi 2,5 milionu korun. „Kdybychom se rozhodli, že pojedeme, museli bychom začít platit další smlouvy. Hlavně ale chceme jet s diváky, chceme mít slušné startovní pole, a chceme k tomu dělat doprovodný program,“ řekl ředitel rallye Miloslav Regner s tím, že organizátoři si zároveň nechtějí pokazit renomé, které si vybudovali.

V rozpočtu jim chybělo asi 3,5 milionu korun. Kvůli nepříznivé finanční situaci se proto pořadatelé ještě před rozhodnutím o odložení ročníku obrátili s pomocí na fanoušky. Šlo spíš však o symbolické gesto, ověřit si chtěli i podporu závodů. „V tuto chvíli je na transparentním účtu více než 300 tisíc korun. Podařil se husarský kousek,“ řekl Jan Regner. Rizika konání závodů jsou podle něj ale příliš vysoká, a proto všem přispěvatelům organizátoři peníze vrátí.

Barum Czech Rally Zlín se měla uskutečnit od 28. do 30. srpna jako třetí díl českého i evropského šampionátu.

Tisková konference k 50. ročníku Barum Czech Rally Zlín (zdroj: ČT24)