Padesátá Barum rally ve Zlíně je v ohrožení. Organizátorům chybí peníze

V rozpočtu Barum Czech Rally, která je největší automobilovou soutěží v Česku a je i součástí seriálu mistrovství Evropy, chybí tři a půl milionu korun. Kvůli finanční pomoci se pořadatelé obracejí na fanoušky motoristického sportu. Pokud se částku do konce měsíce nepodaří vybrat, jubilejní 50. ročník rally se v srpnu nepojede.

Rychlá auta na silnicích Zlínského kraje patří k vrcholným letním událostem v regionu. Nad letošním ročníkem ale visí otazník.

Konání závodu stojí miliony, koronavirová krize ale utáhla kohoutky i u dlouholetých sponzorů. Zlínští pořadatelé nicméně v kanceláři připravují vše, včetně hygienických opatření, jako by se mělo jet.

Odezva i ze zahraničí

Ke startu podniku chybí tři a půl milionu korun, finance se snaží sehnat u fanoušků. Zatím pořadatelé získali přes sto třicet tisíc korun. „Ta odezva byla něco neskutečného, co se stalo a co se událo. Lidé si tu informaci předávali a ta proletěla celým světem. Píší nám z Anglie, z Irska,“ přiblížil Jan Regner z Autoklubu Barum Czech Rallye Zlín.

Ročně závod přiláká desetitisíce lidí. Těší se z toho i místní restaurace, kterým se v v té době zvyšují tržby. Například v hospodě v Březové. „Vytočíme za týden pět sudů, a když je barumka, tak se jich za víkend vytočí až dvacet pět. Takže je to obrovský přínos i pro tu hospodu, pro celou obec,“ spočítal fanoušek Jaroslav Arny Němec.

Barum Czech Rally Zlín by se měla uskutečnit od 28. do 30 srpna. Jestli ze zlínského náměstí Míru posádky odstartují, oznámí pořadatelé 1. července.