Od podlah po fasádu. Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí projde rekonstrukcí

Ve čtvrtek začala oprava zámku Kinských v Krásnu nad Bečvou ve Valašském Meziříčí, který spravuje Muzeum regionu Valašsko. V zámku vznikne také nová expozice a depozitáře. Pro návštěvníky se uzavřel už zkraje letošního roku, znovu se do něj vrátí po rekonstrukci v roce 2021.

Během té doby se počítá s kompletní rekonstrukcí objektu. Mezi nejdůležitější části bude patřit odvlhčení budovy. „Budeme vkládat izolace, zhotovovat drenážní systém, budou se dělat soustavy odvzdušňovacích kanálků v přízemí, abychom historické budově maximálně pomohli od vlhkosti, protože ta nejvíce degraduje zdivo,“ popsal zástupce ředitele a vedoucí provozního oddělení Jan Marek.

V plánu je také rekonstrukce elektroinstalace, zabezpečovacího i kamerového systému a také požárního systému. Stavět se bude výtah, zvýší se statika podlah. „Budeme stěhovat depozitáře do prvního patra, abychom lépe ochránili sbírky, v půdním prostoru vzniknou nové depozitární prostory,“ uvedl Marek. Nová bude také recepce. Opravovat se budou i poškozená místa fasády, kterou pokryje sjednocující nátěr.

Místo gobelínů krajina

Stávající stálé expozice zaměřené na valašskomeziříčskou výrobu skla a gobelínů nahradí nová expozice. Ta se bude věnovat vlivu člověka na krajinu a krajiny na člověka od pravěku až do blízké budoucnosti.

„Věřím, že vybudování nových výstavních a edukačních sálů, rekonstrukce návštěvnických prostor i s ohledem na potřeby hůře mobilních osob, vytvoření nového zázemí pro návštěvníky včetně vstupní haly, šatny, toalet, to vše přispěje ke zvýšení komfortu lidí,“ uvedl krajský radní Miroslav Kašný (KDU-ČSL).

„Stavební práce budou ukončeny přibližně v únoru 2021, pak bude instalována expozice a dodělané edukační prostory a prostory pro výstavní činnost. Pro veřejnost se zámek otevře v září 2021,“ uvedl ředitel muzea Tomáš Vitásek. Investici z 62 procent pokryje evropská dotace, Zlínský kraj coby zřizovatel muzea dá 40 milionů korun, muzeum čtyři miliony korun.

Zámek se pro veřejnost uzavřel již letos v lednu, poté se vyklízel a stěhovaly se sbírky a veškeré vybavení, uloženy jsou v obci Zašová.