Soud zprostil advokáta Poločka obžaloby v kauze dvou honorářů

Krajský soud v Ostravě pravomocně zprostil advokáta Petra Poločka obžaloby z podvodu. Toho se podle státního zástupce Ladislava Hradila dopustil tím, že si za stejnou práci nechal proplatit dva honoráře, jeden od klientky a druhý od státu. Česká advokátní komora (ČAK) označila stíhání Poločka za šikanu, což Hradil odmítá.

Advokát Petr Poloček zastupoval před soudem dceru klientky, které kvůli špatné léčbě v Nemocnici Třinec Sosna částečně ochrnula paže. Její matka neměla peníze na zaplacení služeb, proto Poloček dostal za zastupování dívky od státu 300 tisíc korun. K tomu obdržel i dalších 200 tisíc z částky, kterou pro dceru klientky za pochybení nemocnice vysoudil.

Před soudem pak ale skončil sám. Kvůli tomu, že si za jeden případ nechal vyplatit dva honoráře. Nejdříve padly dva zprošťující rozsudky. Odvolací soud je ale kvůli doplnění dalších důkazů zrušil. Napotřetí Poloček dostal dvouletou podmínku a k tomu zákaz práce advokáta na stejně dlouhou dobu.

„Můj psychický stav se natolik zhoršoval, že došlo k velké destabilizaci v rodině, v mém osobním životě. Zhroutil jsem se a skončil jsem ve fakultní nemocnici,“ řekl Poloček a dodal: „Celé trestní řízení trvalo přesně šest let a deset měsíců. Od samého počátku, od okamžiku, kdy jsem byl obviněn, to na mě dopadlo hodně těžce a já jsem se s tím ještě nevyrovnal.“

Nejvyšší soud se za Poločka postavil

Do kauzy údajného podvodu pak zasáhla vyšší instance. „Nejvyšší soud neměl jinou možnost než zrušit rozhodnutí obou nižších soudů, protože obsahovala extrémní nesoulad mezi provedenými důkazy a jejich vyhodnocením,“ vysvětlil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Případ se proto dostal k soudu ve Frýdku-Místku i k odvolacímu soudu a oba advokáta obžaloby zprostily.

Advokátní komora považuje postup proti Poločkovi za nepřiměřený. „Od počátku trestního stíhání advokáta Poločka považovala Česká advokátní komora takovýto postup trestních orgánů za zcela neadekvátní, dokonce za šikanózní,“ uvedla mluvčí ČAK Iva Chaloupková.

Státní zástupce Ladislav Hradil, který na advokáta obžalobu podal, to ale odmítá. „Názory o údajném šikanózním postupu musím zásadně odmítnout, tyto vycházejí buď z neznalosti věci, nebo tendenčního hodnocení založeného na zkreslených, neúplných či nepravdivých skutečnostech,“ ohradil se Hradil.

Advokát Petr Poloček má teď půl roku na to, aby vyčíslil škodu, která mu během více než šesti let trestního stíhání vznikla. Proplacení bude požadovat po ministerstvu spravedlnosti.