Málo lidí, hodně práce. Městům se těžko hledají stavební firmy

Města v Moravskoslezském kraji mají potíže najít stavební firmy pro veřejné zakázky. Kvůli komplikované situaci na trhu, kdy poptávka měst převyšuje možnosti firem, musí některé radnice projekty přímo rušit, nebo je alespoň upravovat. Problémem je údajně také náročnost při stavbě takovýchto zakázek, která některé firmy odrazuje.

Kopřivnice chtěla začít s přeměnou svého centra už letos v létě. „Úvahy o tom, že by se s centrem mělo něco dít, už jsou možná z roku 1996,“ přiblížil vedoucí odboru rozvoje kopřivnické radnice Jiří Štěpán.

V rámci zveřejněné soutěže ale město obdrželo jen tři nabídky, které navíc cenu zhruba ve výši 135 milionů korun přesahovaly o víc než 30 procent. Rada proto zakázku zrušila a teď se snaží některé její podmínky zmírnit. „Od těchto kroků očekáváme, že by se nám přihlásilo více firem a možná i menší firmy, očekáváme také nižší nabídkovou cenu,“ uvedl starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný (ODS).

Firmy jsou vytížené a zvedají ceny

Vysoká poptávka po stavebních firmách v regionu podle radnic také zvyšuje samotné ceny prací. To způsobilo potíže i v Orlové, kde na podzim 2016 začala přestavba náměstí. Kvůli archeologickému průzkumu a nestabilnímu podloží ale práce nabraly zpoždění.

„Dostali jsme se do období, kdy měl stavební trh obrovský boom. Vzrostly všechny ceny na stavbách a zhotovitel zjistil, že stavbu nelze dokončit za vysoutěženou cenu,“ popsala vedoucí odboru správy majetku a investic orlovské radnice Martina Szotkowská.

Zadavatel zakázky proto musel smlouvu s firmou ukončit. Stavba náměstí je tak už rok opuštěná, nový zhotovitel se teprve hledá. Přesycenost trhu potvrzují i stavební firmy. Přestože je vysoká poptávka, pracovní síly ve stavebnictví chybí.

„Nedostatek kapacit samozřejmě tlačí cenu za práci rukou nahoru a někdy až do nesmyslné výše. Dnes je kvalifikovaný dělník schopen vydělat více než vysokoškolák. Během posledních měsíců je práce tolik, že nestíháme,“ řekl regionální ředitel Metrostavu pro Moravskoslezský kraj Marek Veselý.

Ostravské městské části se zakázkami pomáhá speciální systém

Naplno teď staví například v Ostravě-Hrabůvce, nové náměstí téměř za 90 milionů korun by mělo být hotové na přelomu roku. Obvodu při problémech s hledáním firem pro veřejné zakázky pomáhá speciální databáze, takzvaný Dynamický nákupní systém.

„Jakmile se jednou dodavatel do systému přihlásí, odpadá mu veškerá administrativa a nabídky z města mu chodí přímo na e-mail,“ uvedla místostarostka obvodu Ostrava-Jih Hana Tichánková (ANO).

Jinde města začala zakázky soutěžit s předstihem. Věří, že tak získají víc nabídek a za nižší cenu.