Chystané projekty řada měst odkládá, stavební firmy nemají o zakázky zájem

Události: Stavební firmy ztrácí zájem o městské zakázky (zdroj: ČT24)

Desítky plánovaných staveb ve městech a obcích se odkládají. Radnice totiž nemohou sehnat firmy, které by je vybudovaly. Například do výběrového řízení na nový krytý bazén v Opavě se už podruhé nikdo nepřihlásil, přitom jde o zakázku za 380 milionů korun.

Plán na stavbu bazénu opavské politiky dlouho rozděloval. Když se konečně dohodli a záměr odsouhlasili, město nemůže pro změnu sehnat firmu, která by největší zakázku posledních let postavila.

„Kromě stavby bazénu, kterou teď bohužel nemůžeme zahájit, protože jsme nesehnali žádného zhotovitele, jsme se již setkali s problémem, že jsme nedostali žádnou nabídku například na opravu Základní školy Otická,“ uvádí primátor Opavy Radim Křupala (ČSSD).

„Problém je s kvalifikovanou pracovní silou. Ve stavařině neplatí, že řemeslo má zlaté dno,“ říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Nejen opavští politici tak od stavebních firem dostávají už více než rok stejnou odpověď. „V tuto chvíli máme naplněnost naší výroby na 130 procent. Do konce roku už žádné zakázky přijímat nebudeme,“ potvrzuje majitel menší stavební firmy Intoza Tomáš Závada.

Kvůli postupu opavského fotbalového klubu do nejvyšší soutěže musí město investovat na stadionu do vyhřívaného trávníku. Do prvního kola výběrového řízení se ale žádná firma nepřihlásila. Napodruhé už bylo město úspěšnější a úpravy na stadionu běží.

Práce pro stát a obce je podle stavařů složitější

Podobné problémy zažívá i sousední Krnov. Například u renovace okolí kostela svatého Ducha vyhlašovali soutěž třikrát a pokaždé ji kvůli nezájmu zrušili. „Doby, kdy se zakázky soutěžily za 70 až 80 procent ceníkových cen, už jsou pryč,“ říká místostarosta Krnova Michal Brunclík (ČSSD).

Stavaři si v posledních letech raději vybírají práci pro soukromý sektor. Je to pro ně údajně mnohem jednodušší než státní zakázky. „Zpracování nabídek pro stát, obce, kraje, to je nesmírně složitý proces, který vám zabere spoustu času, a výsledek je nejistý,“ vysvětluje majitel stavební firmy Tomáš Závada.

Zadrhává se i stavba silnic

A začít stavět se nemůže ani poslední úsek obchvatu Třince. Kvůli průtahům totiž vítězná firma z tendru odstoupila.

„Když jsme zhotovitele vyzvali k podpisu vysoutěžené smlouvy, tak řekl: nezlobte se, ale teď už jsou ekonomické podmínky úplně jiné a já bych teď nabídl jinou cenu,“ uvádí mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

A stejně reagovaly i společnosti na druhém a třetím místě. Správce silnic tak bude muset vypsat novou soutěž.