Od slona po včelu. Nemoci zvířat zkoumají brněnští experti v novém pavilonu

Pavilon poskytuje brněnským vědcům zázemí pro výzkum (zdroj: ČT24)

Nejrůznějšími chorobami zvěře, ryb a včel se zabývají vědci a studenti na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně, třeba ve výzkumu nemoci netopýrů jsou na světové úrovni. Teď jim k bádání poslouží nově otevřený pavilon. Dělníci ho opravovali přes dva roky, proměna vyšla na 89 milionů korun. VFU je jedinou školou v Česku, kde lze studovat veterinární lékařství.

Mor včelího plodu na Blanensku, leklé ryby v moravských rybnících kvůli nedostatku kyslíku nebo úhyny netopýrů kvůli syndromu bílého nosu se učí diagnostikovat studenti Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Právě netopýři jsou v této instituci králi mezi zvířaty.

„Výzkum, který provádíme na netopýrech a týká se syndromu bílého nosu a dalších onemocnění, je v rámci ústavu asi na nejvyšší úrovni. Spolupracujeme s vědci ve Spojených státech,“ přiblížil přednosta Ústavu ekologie a chorob zvěře, ryb a včel Jiří Pikula.

Právě za oceánem způsobil syndrom bílého nosu masový úhyn netopýří populace. V Česku se tomu tito vědci snaží předejít. Pro výzkum budou mít lepší podmínky, od následujícího semestru využijí zázemí nového pavilonu.

Studenti mohou zkoumat živá zvířata

Budova je třípodlažní, uvnitř se vše kompletně přizpůsobilo potřebám univerzity. Na jednom patře se tak třeba setkává místnost určená pro experimenty s rybami, také pro jejich příjem a pitevna.

Nově teď ústav v praxi učí i práci se živými zvířaty. Univerzita je například několik měsíců novým domovem pro rarohy velké – Fera a Eržiku. „Dřív jsme tyto prostory neměli, voliéry jsou nově postavené, takže jsme za to vděční, že i živá zvířata můžeme zařadit do výuk,“ uvedl Pikula.

Pavilon znamená zejména pro vědce lepší podmínky pro lepší experimenty. Díky zázemí si teď slibují i víc peněz na výzkum.