Místo koní psi. Veterinární univerzita slaví sto let od založení

Jediná univerzita v republice, kde se studenti mohou stát veterináři, slaví kulaté výročí svého založení. Její historii, ale i směřování do dalších let představí týdenní oslavy, které začínají v pondělí. Rektor také ocení sto významných osobností, které přispěly k rozvoji školy.

Brněnská veterina vznikla jako první vysoká škola v samostatném Československu a svou jedinečnost si drží dodnes. Je totiž jedinou veterinární univerzitou v celé republice. Za jedno století svého působení se změnily nejen některé způsoby léčby zvířat, ale i samotní pacienti.

„Před sto lety byl hlavním pacientem kůň, protože to bylo zvíře důležité pro armádu, pro mobilitu tehdejší armády. Postupem času to byl skot, který znamenal obživu pro lidské pokolení,“ řekl rektor Veterinární a farmaceutické univerzity Brno Alois Nečas.

Dnes veterináři kromě hospodářských zvířat ošetřují hlavně psy a kočky, čím dál více ale i exotická zvířata. „Možná by se někdo mohl divit, ale na naší univerzitě se věnujeme i nemocem takové součásti zvířecí říše, jako jsou včely a ryby,“ uvedl Nečas.

Při slavnostním zahájení oslav předá rektor sto medailí významným osobnostem, které se zasloužily o rozvoj univerzity. Zlaté medaile z dílny akademického sochaře Michala Vitanovského nesou kromě znaků Brna a tří fakult i vyobrazení koně Arda, jehož socha stojí v areálu univerzity.

„Vyjadřuje ušlechtilost jako takovou a současně vyjadřuje i symbol české státnosti. Bronzová socha koně Arda, uherského hřebce, je v podstatě kopií koně na Václavském náměstí, tedy koně, na kterém sedí svatý Václav,“ vysvětlil Nečas.

Zlaté medaile dostane sto oceněných do rukou v pondělí při slavnostním zasedání akademické obce. Až do pátku budou ale oslavy výročí pokračovat a završí je imatrikulace studentů.