Vodoléčba nebo masáže pro domácí mazlíčky. Na jihu Moravy vznikla škola pro zvířecí fyzioterapeuty

Hydroterapie a rehabilitace pro zvířata (zdroj: ČT24)

Asociace fyzioterapie a rehabilitace pro zvířata začala pořádat speciální kurzy, které bylo dosud možné absolvovat pouze v zahraničí. Veterináři se v nich naučí základy hydroterapie, různé druhy masáží a rehabilitačních cvičení, které mají zvířatům po zranění pomoct s rekonvalescencí.

Tomáš Vejmola je majitelem šestiletého jezevčíka Edy. Posledních čtrnáct dní s ním musí pravidelně docházet na vyškovskou veterinární kliniku, kvůli prodělané operaci páteře. „Teď nemůže chodit na zadní, nefungoval mu ani ocas, ale už se to lepší,“ řekl majitel jezevčíka.

Postavit se znovu na nohy Edovi pomáhá takzvaná hydroterapie ve vaně. Nadlehčován vodou, tak aby si neublížil, se v ní prochází po jezdícím pásu. Začal hned, jak se mu zacelila jizva. „Po té operaci tam bývají ze začátku pět minut a ten interval se potom prodlužuje, takže tam pejsek může být i půl hodiny,“ popsal veterinář Asociace fyzioterapie a rehabilitace pro zvířata  Ivo Hylák.

V Česku je obor zatím v plenkách

Denně na hydroterapii do Vyškova přijde zhruba pět psů. Terapie pomáhá například i zvířatům s obezitou. Na jižní Moravě se fyzioterapii zvířat věnují pouze tři veterináři. Dosud se totiž dala tato specializace studovat jen v zahraničí. Ivo Hylák proto spoluzaložil školu, která má u nás počet těchto odborníků zvýšit. „Zájem je takový, že v tom kurzu je patnáct účastníků a už máme přihlášky do dalšího kurzu, který budeme spouštět v říjnu tohoto roku,“ informoval Hylák.

Za kurz zájemce zaplatí sto třicet tisíc korun. Každý, kdo jím projde, bude uznán jako oficiální fyzioterapeut pro zvířata. Obor by brzy mělo akreditovat i ministerstvo školství.