Odvolaný ředitel průmyslovky, kde žáci šikanovali učitelku, se dohodl na smíru s magistrátem

Bývalý ředitel Střední průmyslové školy Na Třebešíně František Bártl se dohodl na smíru se školou a s pražským magistrátem, na které podal žalobu kvůli svému odvolání z funkce. Jeho advokát to řekl Obvodnímu soudu pro Prahu 10, jenž se případem zabýval. Bártl byl magistrátem odvolán kvůli šikaně jedné z učitelek, které se dopustili tři tehdejší studenti, v žalobě se domáhal zneplatnění odvolání. V případu šikany rozhodl soud minulý týden, kvůli nízkému věku chlapců však rozhodnutí nezveřejnil.

Soud navržený smír schválil. Proti rozhodnutí o smíru není přípustné odvolání, účinky má stejné jako pravomocný rozsudek soudu. „Soud má vždy vést účastníky ke smírnému řešení a až pak rozhodovat ve věci,“ řekla soudkyně Jana Hustedová.

V návrhu smíru je uvedeno, že „výkon funkce žalobce jako ředitele SPŠ Na Třebešíně skončil dohodou k 26. únoru 2016“. Bártlův pracovní poměr tedy podle rozhodnutí neskončil odvoláním, ale vzájemnou domluvou. Důvod bude změněn v Bártlově zápočtovém listu. Po skončení jednání řekl Bártl, že výsledek je pro něj zadostiučiněním. Více se k případu vyjadřovat nechtěl.

Bártl odpovědnost za šikanu odmítl

Pražští radní odvolali Bártla z pozice ředitele v únoru, obvodní soud se jeho žalobou zabývá od listopadu. Bártl nesouhlasil s tím, že v případě šikany učitelky, která později bez cizího zavinění zemřela, nějak pochybil. Podle závěrů České školní inspekce ale o šikaně věděl už od loňského října, řešit ji začal až letos v lednu.

Bártl už dříve uvedl, že odpovědnost za šikanu necítí. „Mrzí mě, že rada rozhodla bez znalosti věci a na základě nějakých jiných indicií, které mně nejsou známy,“ řekl po rozhodnutí magistrátu novinářům. Jeho žalobu kritizovala radní pro oblast školství Irena Ropková, která ji považovala za nemorální.

Bártl podle Ropkové původně ve smírném návrhu požadoval „poděkování řediteli za dlouholetou kvalitní práci pro školu“, od tohoto návrhu však zřejmě ustoupil. „Ředitel jistě v mnoha ohledech dosáhl úspěchů, ale v zásadní chvíli chyboval v záležitosti, ve které nesmí v žádném případě selhat žádný ředitel,“ uvedla Ropková.