Soud potrestal čtyři lidi za pašování drog do příbramské věznice. Dva poslal za mříže

Okresní soud v Příbrami potrestal čtyři lidi v případu pašování drog do věznice Bytíz. Dva z obžalovaných poslal soud za mříže, dvěma udělil podmíněné tresty. České televizi to sdělil mluvčí příbramského soudu Bohuslav Viták. Rozsudek je zatím nepravomocný. Obžalobě čelili celkem dva vězni a tři civilisté, jednoho člověka nakonec soud zprostil viny.

„Ve dvou případech byl uložen trest odnětí svobody v trvání 18 a 36 měsíců, kdy odsouzení byli zařazeni do věznice s ostrahou,“ konstatoval mluvčí Viták. „Ve dvou případech byl pak uložen trest odnětí svobody v trvání šestnácti měsíců, kdy výkon trestů byl podmíněně odložen na zkušební dobu třiceti měsíců,“ doplnil s tím, že v jednom případě došlo ke zproštění obžaloby.

Proti rozsudku bylo podáno odvolání, zabývat se jím nyní bude Krajský soud v Praze.

Pachatele policie zadržela v roce 2020 v rámci rozsáhlé razie s krycím názvem Baker. Připravovali ji téměř půl roku a zapojily se do ní dvě desítky příbramských policistů společně s dalšími organizačními jednotkami Vězeňské služby.

Podle kriminalistů trojice zadržených vězňů využívala civilisty k obstarávání drog a léčiv na lékařský předpis, které ovlivňují psychiku člověka. Šlo zejména o pervitin, konopí a další návykové látky. Za brány věznice se drogy snažili dostat hlavně při návratu z venkovního pracoviště, kde zásilky přebírali. Drogy měli odsouzení pro vlastní potřebu nebo je vyměňovali s ostatními vězni třeba za tabák či kávu.

Obžalobě čelila čtveřice pachatelů pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a maření výkonu úředního rozhodnutí ve spolupachatelství, pátý obžalovaný měl pak při spáchání trestných činů dopomáhat.

Drogy ve spodním prádle

Pašováním drog do příbramské věznice se soudy zabývaly už v minulosti. V další, rozsáhlejší kauze čelily obžalobě desítky lidí.

Dozorci ve věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému či v sušenkách. Někteří lidé také drogy vězňům přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.

Příbramská věznice není jediná, která musela řešit trestné činy souvisejícími s drogami. Obdobný případ řešila v minulosti také například věznice Valdice na Jičínsku, která bývá označována za nejtěžší žalář v zemi. V rozsáhlém případu pašování drog čelilo obvinění patnáct lidí, z toho sedm vězňů. Letos v lednu pak kriminalisté v souvislosti s dalším případem pašováním drog do valdické věznice navrhli obžalovat čtyři civilisty a tři vězně.