Drogy šly do příbramské věznice v sušenkách, lepidle i časopisech. Policie stíhá 21 lidí

Policie stíhá další lidi kvůli pašování drog do věznice Bytíz (zdroj: ČT24)

Policisté podnikli další razii kvůli pašování drog do věznice Bytíz v Příbrami. Jejím výsledkem je 21 obviněných, z toho osm vězňů, sdělila mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Už před dvěma měsíci kriminalisté ze stejného důvodu zadrželi 17 lidí.

Akci s krycím názvem Transit policisté spustili tuto středu a zasahovali při ní nejen v příbramské věznici, ale také v Karviné, Pardubicích, Praze a obcích na Příbramsku a Českobudějovicku. Na razii se podílela více než stovka příslušníků policie, pět desítek pracovníků vězeňské služby a čtyři zásahové jednotky.

„Bylo provedeno celkem pět domovních prohlídek, z toho dvě ve věznici. Podařilo se při nich najít obaly od léků, jehly a tablety, ty budou nyní podrobeny znaleckému zkoumání,“ uvedla policejní mluvčí.

Tresty hrozí i známým vězňů

Kromě vězňů policisté zadrželi i jejich známé, příbuzné či kamarády. Za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, šíření toxikomanie a maření výkonu úředního rozhodnutí jim hrozí dva roky až deset let vězení.

„Hlavní organizátoři z řad vězňů přes telefon úkolovali ostatní členy skupiny a koordinovali jejich činnost. Osoby na svobodě nelegálně obstarávaly návykové látky, které v balících zasílaly odsouzeným,“ dodala Schindlová.

Obvinění podle ní na zásilkách uváděli smyšlená jména a drogy se snažili uschovat například v kancelářském lepidle, sušenkách, zahuštěném mléku, umělém sladidle, zažehlené mezi stránky časopisu nebo v samolepkách. Během posledních pár měsíců se pokusili propašovat do věznice téměř 1000 tablet léků. Značnou část však zaměstnanci odhalili.

V některých případech tablety skrytě pronášeli do prostor věznice i odsouzení, kteří pracovali na venkovních pracovištích. Drogy následně distribuovali mezi ostatní vězně, z prodeje měli finanční prospěch nebo je vyměňovali za tabák, kávu a jídlo.