Otrava Bečvy se vrací ke vsetínskému soudu

Případ otravy řeky Bečvy v roce 2020, při kterém uhynuly desítky tun ryb, se vrací k Okresnímu soudu ve Vsetíně. Krajský soud v Olomouci vyhověl stížnosti státního zástupce proti vrácení případu k došetření. Vyplývá to z údajů dostupných v databázi Infosoud. Případ dozoruje žalobce Jiří Sachr, který v březnu obžaloval společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku.

„Rozhodnutí soudu I. stupně zrušeno a věc vrácena soudu I. stupně k novému projednání,“ píše se v databázi Infosoud. Další podrobnosti zatím nejsou známy.

Dozorující státní zástupce případu Sachr se stížností bránil proti rozhodnutí vsetínského okresního soudu, který případ vrátil k došetření. Stížnost podal v polovině května, spis doputoval na olomoucký krajský soud 14. června. Důvodem, proč rozhodnutí padlo až nyní, je rozsáhlost spisu. Čítá přes čtyři tisíce stran.

Místopředseda Okresního soudu ve Vsetíně Aleš Matura ČT už ve středu sdělil, že budou vázáni rozhodnutím krajského soudu. Než však nastane ve věci další posun, musí krajský soud nejprve vyhotovit písemné rozhodnutí, které pak pošle do Vsetína. „Okresní soud potom rozhodnutí rozešle účastníkům řízení,“ doplnil Matura. Olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě ve čtvrtek uvedla, že až poté bude možné o případu informovat.

Žalobce se zatím k rozhodnutí soudu nevyjádřil

Žalobce Sachr ČT v pátek řekl, že informace dostupné v soudní databázi komentovat nebude a k věci se vyjádří, až bude mít k dispozici písemné vyhotovení usnesení.

Vsetínský okresní soud kauzu vrátil k došetření kvůli údajným nedostatkům ve vyšetřování, které by se mohly projevit při dokazování. Server Seznam Zprávy dříve uvedl, že podle soudkyně, která měla o případu rozhodovat, neexistuje žádný přímý důkaz, odkud do řeky přitekla voda, která byla příčinou otravy ryb.

V den, kdy se havárie projevila, zasahující neodebrali u klíčových výpustí žádné vzorky a neměli přehled o výpustích do Bečvy. Podle soudkyně jsou nedostatečné dva znalecké posudky od Jiřího Klicpery a Jihočeské univerzity, které neřeší, zda mohl jedovatý odpad z rožnovského továrního areálu uniknout v takové koncentraci a množství, aby otrava byla masivní.

Podle soudkyně bylo podstatné pořídit nový znalecký posudek, který přesně definuje množství i cestu otrávených vod do Bečvy. Žádala také posudek k přesnému určení nákladů na likvidaci následků ekologické katastrofy, doplnil server.

„Podle mého názoru mělo být nařízeno hlavní líčení. Pokud má soudkyně pochybnosti o validitě důkazů, tak si měla znalce a další dotyčné lidi vyslechnout. K tomu slouží dokazování v rámci hlavního líčení. Jestli má pochybnosti, já je nemám,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam Zprávy v červnu žalobce Sachr.

Pokus místních rybářů

Firma Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod, které odcházejí kanálem ústícím ve Valašském Meziříčí do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění. Vylučují tak, že by byli původcem ekologické havárie.

Na tom se shodují i někteří rybáři, kteří kvůli tomu dělali i pokus se solankou. Pokus podle šéfa hustopečských rybářů Stanislava Pernického ukázal, že chlorid sodný, který je anorganická látka stejně jako kyanid draselný, se ve vodě rozptýlil v celé šíři toku už po 600 metrech. Podle něj tak únik jedu musel být podstatně blíže k místu nálezu prvních mrtvých ryb.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na čtyřiceti kilometrech toku, a to převážně na území Olomouckého kraje.