Žalobce nesouhlasí s vrácením kauzy otravy řeky Bečvy k došetření. Podal stížnost

Státní zástupce Jiří Sachr nesouhlasí s vrácením případu předloňské otravy řeky Bečvy k dalšímu došetření. Proti rozhodnutí vsetínského okresního soudu z minulého týdne podal stížnost. Na dotaz ČT to uvedl předseda soudu Pavel Kotrady. Žalobce tak trvá na původní obžalobě společnosti Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejího ředitele Oldřicha Havelky. Soud případ žalobci vrátil z důvodu údajných nedostatků ve vyšetřování.

„Mohu potvrdit, že stížnost byla státním zástupcem podána,“ uvedl Kotrady. Vrácení případu policii by tak měl ještě přezkoumat Krajský soud v Ostravě.

Státní zástupce obžaloval kvůli otravě řeky Bečvy firmu Energoaqua a jejího ředitele Oldřicha Havelku koncem března. Podle dostupných informací z obžaloby je žalobce viní z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí na základě obžaloby až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. 

Podle vsetínského okresního soudu je ale nutné případ došetřit. „Kolegyně vrátila věc k došetření, protože tam vidí podstatné problémy v dokazování v tom směru, že by u soudu muselo být prováděno v rozsáhlé míře. A od toho tady není soud, aby zajišťoval většinu důkazů. Od toho je státní zástupce,“ uvedl minulý týden po rozhodnutí soudu Kotrady.

Poslednímu vývoji kauzy se věnoval také pořad Reportéři ČT. 

Reportéři ČT: Vyšetřování kauzy otrávené Bečvy (zdroj: ČT24)

Kritika policejního vyšetřování

Podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN), bývalého člena sněmovní vyšetřovací komise, která se případem zabývala, by měly na policii a státním zastupitelství ve Vsetíně „padat hlavy.“ V reakci na rozhodnutí soudu to minulý týden napsal na Twitteru. „Toto je vrcholná ostuda orgánů činných v trestním řízení i GIBS, která moji stížnost na průběh vyšetřování shodila,“ uvedl Gazdík.

Trestní oznámení podal Gazdík týden po loňských sněmovních volbách. Podle dřívějších informací webu Seznam Zprávy poukazoval mimo jiné na ztracené nebo chybně odebrané vzorky otrávené vody či nekoordinované postupy kontrolních úřadů. Gazdíkovo oznámení ale bylo zamítnuto olomouckým krajským státním zastupitelstvím.

Energoaqua a Havelka také opakovaně podali návrh na zastavení trestního stíhání. Opírali se v něm o vědeckou expertizu, která podle nich vyvrací dosavadní znalecké zkoumání, na jehož základě byli obviněni. Podle expertizy nelze kvůli nedostatku odebraných vzorků ani jednoznačně stanovit, která látka způsobila otravu řeky a úhyn ryb.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku do Bečvy. První ryby podle zástupců společnosti začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění. Podle expertizy, na kterou se odkazují, to znamená, že je prakticky vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla společnost Energoaqua. Dlouhodobě to tvrdí také někteří rybáři.

Ekologická havárie, kterou 20. září 2020 způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Jedovaté látky podle odborníků poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy asi na 40 kilometrech toku.