Archeologové našli v brněnské Vlněně pec na chleba zničenou v 15. století požárem

Pec na chleba, kterou v 15. století zničil požár domu, našli archeologové při průzkumu na místě bývalé továrny Vlněna v Brně. Na části pece, která sloužila k ohřívání jídla, stály i hrnce se zbytky jídla.

„V prostoru, kde jsme pec našli, stávalo hospodářské zázemí mlýna Dornych, který na tomto místě byl od 13. století. Poté, co jsme prozkoumali pozůstatky několika domů z pozdějšího období, jsme našli pozůstatky domu, v němž stávala cihelná potravinová pec. Skládala se z vlastní kopule na pečení chleba a druhé části, kde se na horkých uhlících ohřívalo jídlo,“ popsal nález vedoucí výzkumu Hynek Zbranek ze společnosti Archaia Brno.

Obléhání Brna husity

Původní dům byl v 15. století zničen požárem. Nad nálezem našli archeologové silnou vrstvu materiálu zničeného ohněm.

„Zbytky vyhořelého domu pak lidé jen zarovnali a nad nimi postavili dům nový. Kromě půdorysu pece se tak v části určené pro ohřívání jídel zachovaly i hrnce se zbytky jídla,“ doplnil archeolog. Požár domu podle něj mohl souviset s obléháním Brna husity v roce 1428, potvrzená ale tato souvislost není. Nad dřívějším domem pak vyrostla nová budova, která byla v 19. století přizpůsobena potřebám továrního provozu Adolfa Poppera.

V areálu bývalé továrny Vlněna pracují archeologové od roku 2016. Současná etapa průzkumu je už pátá. Na místě vyrůstá komplex kancelářských budov.