V místě areálu zbourané Vlněny bývalo sídliště Keltů. Za dva roky tam vznikne moderní kancelářský komplex

Archeologové v bývalém areálu Vlněny v Brně se prokopali až ke keltskému tábořišti. Na místě už prakticky neexistujících budov textilní továrny provádějí záchranný výzkum a mají už první nálezy. Archeologové budou na místě pracovat do března, pak je nahradí stavební dělníci a začne výstavba nových budov.

Vlněnu, symbol průmyslové slávy Brna, připomíná už jen několik budov a hromady cihel. Místo minulého století teď areál nabízí návrat o několik tisíc let zpět. „V ruinách bývalé továrny provádíme záchranný výzkum, při kterém jsme odkryli novověká a pravěká souvrství, mimo jiné také sídliště Keltů,“ říká archeolog Ivan Čižmář.

Na ploše jedné z továrních budov už archeologové našli například kovovou přezku, připomínku cihlové studny nebo množství hliněných nádob. „Tady vidíme směsici novověké keramiky a tady vedle zase keltské střepy, které jsou charakteristické svou tuhovou příměsí a které nám ukazují na přítomnost sídliště z tohoto období,“ popisuje nálezy Ivan Čižmář.

Budoucí podoba areálu Vlněny
Zdroj: CTP

Jen pár metrů od archeologů se sutí stále prokopávají stavební stroje. Na 40 tisících metrech čtverečních bývalé textilky má vzniknout nový kancelářský komplex. „Na přelomu roků 2017 a 2018 by měla vyrůst první administrativní budova a v následujících letech další tři,“ říká Tomáš Budař regionální ředitel CTP Invest.