Silnice z Brna do Rakouska už je průjezdná. Při vážné nehodě z kamionu vytekla toxická a hořlavá látka

V sobotu ráno se u Mikulova na hlavní trase z Brna do Rakouska střetl kamion s osobním autem. Nehoda skončila zraněním dvou lidí, z kamionu unikla toxická a silně hořlavá látka. Podle hasičů hrozil požár nebo i výbuch. Silnice I/52, která je součástí jedné z frekventovaných tras k moři, byla několik hodin uzavřena, nyní už je průjezdná.

Osobní auto s nákladním se střetlo severně od Mikulova. Situaci komplikovala i uzavírka v nedalekých Dolních Dunajovicích, osobní auta proto musela místo havárie objíždět přes Drnholec. Objížďka pro nákladní dopravu vedla přes Vlasatice a Hrušovany nad Jevišovkou. 

K nehodě podle policejního mluvčího Pavla Švába pravděpodobně došlo ve chvíli, kdy osobní auto přejelo do protisměru. Výsledkem sice bylo jen lehčí poranění dvou žen, ale kamion skončil na boku a začala z něho vytékat nebezpečná látka, kterou museli hasiči zabezpečit.

„Převážel nebezpečnou látku, která je toxická a silně hořlavá. Hrozí tam nebezpečí výbuchu a vzplanutí. Únik odhadujeme ve stovkách litrů,“ přiblížil dopoledne mluvčí jihomoravského hasičského sboru Jaroslav Mikoška. Podle něj hasiči zabránili dalšímu rozšíření do životního prostředí a na místo povolali chemickou laboratoř.