Je libo varenyky a šarlotku? O restauraci s ukrajinskou kuchyní ve Vranově je zájem

Zájem hostů o novou restauraci s ukrajinskou kuchyní Buď Laska (v ukrajinštině „prosím“) ve Vranově nad Dyjí je velký. Jedná se o ojedinělý projekt, ve kterém se podařilo zkombinovat charitativní pomoc s gastronomií. Lidé, kteří přijedou do Vranova za památkami a přírodou, mohou ochutnat autentická ukrajinská jídla, která připravují Ukrajinky na útěku před válkou.

Když Rusové napadli Ukrajinu, využil Tomáš Miška dříve koupený hotel a nabídl ho k ubytování. Dnes má přes sedmdesát ukrajinských obyvatel, což jsou matky s dětmi.

Po nějaké době ho napadlo, že by ženy, které vařily pro sebe a svoje děti ukrajinská jídla, mohly zkusit vařit i pro ty, kteří by rádi ukrajinskou kuchyni ochutnali. Ukrajinky se pro nápad nadchly a kromě přípravy jídel samotných se podílely i na skladbě jídelního lístku a designu restaurace.

Úspěch se dostavil okamžitě. Hned první víkend byla zahrádka restaurace s šedesáti místy plná, a protože si není možné stůl rezervovat, mnozí lidé čekali, než se místo u stolu uvolní. „Všechny reakce byly pozitivní, to jsem ani nečekal. Převážně samozřejmě přicházeli turisté, ale přišli i někteří místní, což bylo milé,“ říká Miška.

Jídelníček se slovníčkem

Součástí jídelního lístku je i několik frází v ukrajinštině, které se hodí pro jednoduchou domluvu s obsluhou, a jídla jsou v něm i vyfocená, aby si host dokázal představit, co dostane na talíři. V nabídce je třeba studená polévka okróška, klasický boršč, holubci, což je maso zabalené do zelného listu, či kyjevský kotlet, tedy kuřecí závitek s máslem a bylinkami v trojobalu. Jako dezert restaurace nabízí varenyky, tedy bramborové taštičky s jahodami a zakysanou smetanou, či šarlotku, což je jablečný koláč s vanilkovou zmrzlinou.

Zatím je restaurace otevřená od pátku do neděle. O prázdninách by se v ní mělo vařit denně. Na prázdniny chce Miška otevřít ještě druhou zahrádku, z obou je výhled na opravený vranovský zámek. Při jedné směně je v restauraci dvacet žen, polovina z nich v kuchyni a polovina obsluhuje hosty.

Nad restaurací vznikne adaptační skupina pro děti

Hotel je nyní zcela naplněný. V nejbližší době měl projít rekonstrukcí, prioritou je ale pomoc Ukrajinkám a jejich dětem a provoz restaurace.

Pro ukrajinské děti také vznikne v sále nad restaurací adaptační skupina, což je obdoba školky. Díky tomu mohou jejich maminky pracovat v restauraci a děti se zároveň přes prázdniny naučí zábavnou formou základy češtiny a připraví se na docházku do českých školek a škol.