Muž z Hodonínska si vyléval vztek zakládáním požárů, zaměstnal stovky hasičů

Třiatřicetiletý muž na Hodonínsku podle policie založil od loňského podzimu 25 požárů lesů a trávy. Celkem hořelo zhruba na dvaceti hektarech. Policisté ho zadrželi minulý týden. Škody přesáhnou půl milionu. Žhář je obviněn z poškozování cizí věci, stíhaný je na svobodě.

Podezřelý muž podle policie začal zakládat požáry od začátku loňského října. „Začaly se nám objevovat požáry v podobných lokalitách a v podobných katastrálních území. Šlo o lokality Vracov, Hodonín a Rohatec. Bylo to vždy více ohnisek poblíž. Jak nám, tak hasičům se zdály zvláštní, začali jsme se jimi zabývat, sbírat poznatky,“ uvedl ředitel hodonínské policie František Klimus.

Požáry se zintenzivnily letos v březnu, kdy k nim hasiči museli vyjíždět v podstatě každý den. „Všechny hlídky proto byly v terénu, monitorovali jsme okolí,“ popsal Klimus. Podezřelého muže policisté dopadli 29. března, kdy muž stál údajně za požárem lesa poblíž Vracova. Ředitel hodonínské policie uvedl, že policisté tehdy rychle přesunuli síly do tohoto města a podařilo se jim vytipovaného člověka nalézt a zadržet. U požáru tehdy zasahovalo asi 140 hasičů, požár likvidovali asi třináct hodin.

Podezřelý muž je z Hodonínska. Ve výpovědi se k zakládání požárů přiznal a uvedl, že si tímto vyléval vztek na život. Cílem prý nebylo napáchat velké škody. K zakládání požárů se podle policie přepravoval na jízdním kole. Vedoucí hasičského oddělení zjišťování příčin vzniku požárů Stanislav Klásek shrnul, že u všech 25 požárů zasahovalo celkem 800 hasičů se 180 cisternami.