Rybitví navrhuje investorovi, aby místo spalovny postavil bateriové úložiště. Ten se ale chce držet původního plánu

Obec Rybitví na Pardubicku chce zabránit vzniku spalovny nebezpečného odpadu na svém katastru. Investorovi navrhla, aby místo ní zřídil bateriové úložiště. Prostor pro spalovnu se pokusí najít v Pardubickém kraji jinde. Mluvčí AVE CZ uvedla, že dceřiná firma bude pokračovat v přípravě investice, bez ohledu na návrh obce.

Společnost AVE CZ odpadové hospodářství usiluje o modernizaci odstavené spalovny od roku 2006, Rybitví a obce v okolí proti tomu protestují. Obávají se negativního vlivu na zdraví obyvatel, životní prostředí i zintenzivnění dopravy.

Bateriové úložiště je podle vedení Rybitví vhodnou alternativou. Má uchovávat přebytečnou energii z obnovitelných zdrojů. Může poskytovat rychlou záložní energii pro elektrickou síť v době vysoké poptávky. „Bateriové úložiště by pro ně byl nový podnikatelský záměr. Pokusíme se vymyslet jiné místo pro spalovnu, které není tolik zasažené chemickým průmyslem jako Pardubicko,“ řekla starostka Eva Šmeralová (Pro Rybitví).

Mluvčí AVE CZ Pavla Ivácková uvedla, že dceřiná firma bude pokračovat v přípravě investice, bez ohledu na návrh Rybitví. „Potřebu spalovny nebezpečných odpadů většina odpůrců i chápe, jen provoz tohoto zařízení si každý přeje raději u souseda. Žádný konkrétní návrh jiného vhodného místa nám zatím předložen nebyl,“ dodala mluvčí.

Proti spalovně vznikla petice

Starostka vyzvala Pardubice, hejtmanství a obce, aby postupovaly společně. Dodala, že proti zprovoznění spalovny na Pardubicku je ohromná nevole občanů. Proti projektu vznikla po letech druhá petice, je v elektronické i písemné podobě, má tisíce podpisů. Její ambicí je získat stejné množství podpisů jako v roce 2009, kdy měla 50 tisíc petentů, řekl náměstek primátora Pardubic Jan Nadrchal (ANO).

„Oslovil jsem střední školy, aby se studenti zapojili jako dobrovolníci a pomohli nám sbírat podpisy,“ dodal Nadrchal. Dál pak chce jako zástupce města jednat s firmou AVE, aby změnila své podnikatelské záměry.

Podle starosty Srnojed Pavla Králíčka (Sdružení Alternativa) je v regionu už hodně průmyslu, kumulují se v něm negativní vlivy na obyvatelstvo, zprovoznění spalovny proto není možné. „Spalovna nemá v této oblasti místo,“ dodal starosta.

Darek Horník, který je předsedou stavebního výboru obce Rybitví a zastupitelem, upozornil, že příjezdová silnice k odstavené spalovně není dopravně vhodná. „Je široká jako cesta k chalupě. Budou tam vznikat rizikové situace při míjení vozidel. Také by tu vznikla druhá největší spalovna v České republice, trpěli by tím obyvatelé Rybitví,“ míní Horník.

Firma musí přepracovat dokumentaci k projektu

Firma AVE CZ odpadové hospodářství se snaží získat kladné stanovisko vlivu na životní prostředí (EIA), aby dál mohla pokračovat v přípravě investice. V roce 2009 jej nezískala, teď o něj žádá znovu.

Projekt obnovení na on-line projednání v únoru podle ministerstva životního prostředí vyvolal u lidí velké obavy. Společnost tak musí přepracovat dokumentaci projektu. Mimo jiné musí podle úřadu důkladně vypracovat hodnocení vlivu záměru na veřejné zdraví. Termín není nijak stanoven zákonem.