Spalovna v Rybitví zůstane uzavřena, MMR zamítlo odvolání vlastníka

Rybitví (Pardubicko) – Spalovna nebezpečných odpadů ve východočeském Rybitví zůstane uzavřena. Ministerstvo životního prostředí odmítlo odvolání společnosti AVE CZ odpadové hospodářství, která již dříve neuspěla na pardubickém krajském úřadu s žádostí o integrované povolení na modernizaci spalovny. Ta by umožnila znovu ji otevřít.

Krajský úřad odmítl žádost AVE CZ dvakrát. Poprvé zdůvodnil krok územním plánem obce Rybitví, který znemožňoval spalování odpadu. I když poté Nejvyšší správní soud zrušil ustanovení v územním plánu, firma u kraje neuspěla ani s druhou žádostí. Nyní zamítlo její odvolání i ministerstvo životního prostředí. „Ministerstvo náš postup potvrdilo, usnesení o zastavení řízení nabylo právní moci 7. dubna,“ uvedl Lubomír Felcman z pardubického krajského úřadu.

Osm let připravovaná modernizace spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví přes rozhodnutí ministerstva ještě nemusí skončit. Rybitví musí podle rozhodnutí NSS změnit svůj územní plán, změnu ale stále připravuje. „Nedávno jsme teprve vybrali zpracovatele. Budeme se snažit záměr modernizace spalovny zablokovat, navrhnout takovou formulaci, která by to znemožnila,“ podotkl starosta Rybitví Radim Voltr. Změna územního plánu podle něj potrvá nejméně rok, zřejmě i déle.

Spalovnu v Rybitví provozovala v minulosti Synthesia, která ji v roce 2004 uzavřela, protože staré technologie nedokázaly plnit emisní limity. AVE CZ vlastní spalovnu od roku 2006, chtěla ji modernizovat a ročně likvidovat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu. Modernizace nezískala kladný posudek vlivu na životní prostředí EIA, protestovaly proti ní obce i veřejnost – petici proti obnovení provozu spalovny podepsalo téměř 50 tisíc lidí. Loni nabídla AVE CZ spalovnu k prodeji za osm milionů Pardubickému kraji, Pardubicím a Hradci Králové. Hejtmanství i města však nabídku odmítly.