Obce a lidé na Pardubicku se zřejmě budou skládat, aby spalovna v Rybitví neobnovila provoz

Na odkup odstavené spalovny nebezpečného odpadu v Rybitví městu Pardubice nejspíš přispějí i okolní obce, do sbírky se může zapojit i veřejnost. Radnice jedná o odkupu areálu za 35 milionů korun, aby zabránila obnovení provozu. Novinářům to řekl primátor Martin Charvát (ANO).

Pokud se město v chystaném memorandu shodne se zástupci obcí, založí transparentní účet, kde bude shromažďovat peníze.

Máme zájem, aby město spalovnu odkoupilo. Na základě memoranda bychom přispěli nějakou částkou, o konkrétní výši se zatím nemluvilo.
Radim Voltr
starosta Rybitví (Sdružení nestraníků)

Prostředníkem jednání města s obcemi se stane sdružení Stop spalovně, které již v minulosti získalo na petiční archy zhruba 50 tisíc podpisů, dodal Charvát. V červnu měli zastupitelé schvalovat kupní smlouvu se společností AVE CZ odpadové hospodářství, právníci ji však ještě nedokončili. Rozhodnutí proto město odkládá na září.

Město chce spalovnu nechat zbourat (zdroj: ČT24)

„Dáme prostor právníkům, aby materiál byl stoprocentní. Teď budeme schvalovat finanční krytí v rozpočtu, na letošní rok 20 milionů korun a na příští rok 15 milionů korun,“ řekl Charvát. 

  • Odpadová společnost vlastní spalovnu od roku 2006 a usiluje o povolení obnovit provoz. Zvažovala, že bude ročně spalovat až 20 tisíc tun nebezpečného odpadu. Od roku 1995 provozovala spalovnu chemička Synthesia, protože ale nedodržovala emisní limity, provozovnu o devět let později uzavřela.
  • Město chce areál sanovat a později využít například pro Služby města Pardubic. „Kraj nám nabídl pomocnou ruku s žádostmi o dotace,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).
  • Zdroj: ČTK