Manželé se s chlumeckou radnicí nedohodli. Spor o úklid listí bude pokračovat

Události v regionech: Manželé se s Chlumcem nad Cidlinou ohledně úklidu listí nedohodli (zdroj: ČT24)

Případ Chlumce nad Cidlinou, který je odsouzený k úklidu listí ze soukromé zahrady, v pátek pokračoval u soudu. Ten se pokusil dojednat smír a dohodu mezi majiteli pozemku, kteří si stěžují na špatný úklid, a radnicí. To se ale nepovedlo. A ani návrh exekuce město neodvrátilo.

Soudce v Hradci Králové se bezmála půldruhé hodiny pokoušel přemluvit manžele Popkovy a chlumeckou radnici ke smíru a dohodě, než spor rozhodne Nejvyšší soud. Naléhání ale vyznělo do prázdna. Strany se nedohodly.

Na zahradu Popkových padá listí a květy z javorů z městské aleje. „Tři čtvrtě roku neustále uklízíte spad z těch stromů. Trápíme se s tím donekonečna,“ stěžoval si už dříve spolumajitel zahrady Oldřich Popek.

Radnice nyní musí podle verdiktu krajského soudu zahradu od jara do podzimu dvakrát měsíčně uklízet. Stalo se tak pětkrát. „Nelíbí se nám, že město si vybralo jen chodníčky, které uklidí, nicméně zbytek pozemku nechá bez povšimnutí. Pan starosta instruoval své zaměstnance, které části pozemku nemají uklízet,“ uvedl advokát zástupující manžele Popkovy Alexej Štěrba.

„Nebudu posílat lidi, aby lezli po střeše. Já se bojím. Kdyby se člověk smekl, má ostnatý drát v krku, to prostě není možné,“ regoval starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil (KDU-ČSL).

Exekuční řízení proti Chlumci nad Cidlinou pokračuje. Popkovi se tak domáhají zlepšení úklidu, město žádá odklad. „Exekuce na nás dopadá tak, že nemůžeme požádat o dotační peníze například na protipovodňová opatření. Nemůžeme směňovat pozemky,“ popsal Uchytil. Jednání o exekuci odročil hradecký soud na březen. Definitivně o celé kauze rozhodne Nejvyšší soud, který bude řešit dovolání města proti rozsudku.