Ve Zlíně vzniká bydlení pro lidi s duševním onemocněním. Někteří místní jsou však stále proti

Ve Zlíně vzniká bydlení pro lidi s duševním onemocněním (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně v části Letná vznikají byty pro lidi s duševním onemocněním. Proti projektu zlínské radnice však už v minulosti protestovala řada obyvatel zdejších baťovských domků, kterými je čtvrť vyhlášena. Argumentují například tím, že tato městská část by spíše potřebovala například navýšit kapacitu školek. Projekt za 35 milionů korun, který má přinést bydlení potřebným, má být hotový příští rok v dubnu.

Zlínské zařízení Horizont podporuje v krajském městě lidi, kterým do života zasáhla psychóza. Někteří dojíždí každý týden i desítky kilometrů. Mnohem větší šanci mají lidem s duševním onemocněním přinést nové byty. Právě taková služba zatím na Zlínsku chybí. 

Nový domov s jedenácti malometrážními byty budou tvořit dvě nové budovy, které mají být spojené krčkem. Stát mají v těsné blízkosti Horizontu. První klienti by se do nových bytů mohli nastěhovat už na jaře příštího roku. „Má to být služba sociální rehabilitace. Takže cokoliv, co souvisí s bydlením, se samostatným životem, je to mezistupeň mezi psychiatrickou nemocnicí a samostatným bydlením,“ vysvětluje sociální pracovník Horizontu Jiří Paška. 

Spousta lidí je stále proti

V minulosti ale stavba za 35 milionů vyvolala mezi místními řadu protestů. Lidé radnici vyčítali například to, že peníze raději neinvestuje do zanedbané městské části, třeba do opravy chodníků či úprav komunikací pro dopravu.

Emoce se sice trochu zklidnily, ale argumenty proti stavbě místní stále přednáší. „Jsou tady rodiny, které musí každý den ráno jezdit do dvou různých školek, protože radnice neslyší argumenty našich Letňáků. Takže z toho je mi prostě do pláče,“ stěžuje si obyvatelka Letné Iveta Pernická. 

„V brzké době tam bude rozšířen Dětský domov Astra, zároveň tam řešíme vytvoření dětské skupiny, tedy navýšení kapacity školky,“ argumentuje primátor Zlína Jiří Korec (ANO). Jenže přesný termín radnice zatím nemá. Jistotu tak zatím mají jenom klienti Horizontu.