Ve Svitávce nechtějí za sousedy lidi s postižením. Kraj bude pro chráněné bydlení muset hledat jiné místo

Chráněné bydlení ve Svitávce nebude (zdroj: ČT24)

Jihomoravský kraj nebude stavět plánované dvě budovy chráněného bydlení ve Svitávce na Blanensku.  Žít v něm měli lidé s lehkým mentálním postižením. Proti se postavila skupina místních. Vadila jim špatná informovanost, některým dokonce představa života v sousedství s handicapovanými.

Za dva roky se měli někteří klienti organizace Paprsek ve Velkých Opatovicích stěhovat do dvou nově postavených budov. Kraj je chtěl vybudovat na dosud nevyužívaném pozemku ve Svitávce na Blanensku. Na samostatné chráněné bydlení si ale budou muset ještě nějaký čas počkat.

Lidé v obci iniciovali proti stavbě petici. „Téhle výzvě předcházely různé letáky, ve kterých se psaly takové věci, jako že tady budou bydlet muži, kteří mají myšlení dětí v předškolním věku, ale tělo a sexuální potřeby dospělých,“ popsal starosta Svitávky Jaroslav Zoubek (nez.). Reakce obyvatel ho překvapila. „Z nemocných lidí, kteří neměli to štěstí jako my, udělali lidi nebezpečné. Pár nenávistných lidí dokázalo zmanipulovat další k tomu, aby se postavili proti stavbě. Něco je špatně a nedovedu to z lidského pohledu pochopit,“ řekl starosta.

Obec podle starosty o projekt stála

Výzvu obecním zastupitelům, kteří projekt veřejně projednávali a podporovali, podepsalo bezmála tři sta lidí, tedy asi šestina obyvatel Svitávky. Vadila jim lokalita, kde kraj stavbu plánoval, i nedostatek informací. Na kameru se ale nikdo z iniciátorů výzvy vyjádřit nechtěl.

Radnice se podle starosty sice ohradila proti zpracování části projektu, kde podala i námitky, ale jinak o něj stála. „Nebylo to dobře zpracované, ale stojíme si za tím, že jsme proti chráněnému bydlení nikdy nebyli,“ uzavřel.

„Je třeba s těmi lidmi jednat co nejotevřeněji, setkávat se s těmi místními aktéry, mluvit s nimi a rozptylovat jejich obavy,“ řekla ombudsmanka Anna Šabatová. To se ve Svitávce nakonec nepodařilo a Jihomoravský kraj původní pozemek smění nebo prodá, přestože do projektu už investoval milion a půl. Pro stavbu za pětadvacet milionů korun bude hledat vhodnější lokalitu, kde nebude vyvolávat negativní emoce. „Důležité je, že se proti postavili v podstatě všichni sousedé, i ti, kteří o tom projektu hodně věděli. Za těchto podmínek nemá cenu lidem něco takového vnucovat,“ řekl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Marek Šlapal (ČSSD).

Jihomoravský kraj od roku 2015 vybudoval už několik chráněných bydlení a jiná staví. Za sto sedmdesát milionů jich už vzniklo devět pro víc než stovku klientů.